Umro slavni sirijski književnik Khaled Khalifa

Foto: Profimedia

Sirijski pisac i scenarist Khaled Khalifa, autor nekoliko romana kojima se svrstao među najpoznatije suvremene književnike u svojoj zemlji, umro je u subotu navečer u Damasku od bolesti srca u dobi od 59 godina, objavio je izvor blizak obitelji.

Istaknuti kritičar sirijskih vlasti, taj romanopisac rođen u Alepu nije napustio domovinu unatoč represiji i ratu koji je izbio 2011. "Ostajem jer je to moja zemlja. Ovdje sam rođen, ovdje želim umrijeti", rekao je u jednom intervjuu iz 2019. godine.

Proslavio se trećim romanom Pohvala mržnji koji je 2008. bio nominiran za Međunarodnu nagradu za najbolji arapski roman, a 2013. za Nagradu za međunarodnu neovisnu fikciju i preveden je na nekoliko jezika.

Proslavio se brojnim romanima

Priča je to o putu mlade Sirijke iz Alepa koja je odgajana u najboljoj muslimanskoj tradiciji, no vjeruje da će steći slobodu tako što će se pridružiti fundamentalističkom pokretu koji je obučava za džihadističku borbu. 

Godine 2013. osvojio je uglednu nagradu Nagib Mahfuz koju dodjeljuje Američko sveučilište u Kairu te je nominiran 2014. za Međunarodnu nagradu za arapski roman za svoj četvrti roman Nema noževa u kuhinjama ovoga grada.

Roman Smrt je težak posao iz 2016., mračna pripovijest o sirijskoj tragediji, bio je 2019. nominiran u engleskom prijevodu među finaliste za National Book Award u SAD-u u kategoriji fikcije prevedene na engleski. Poznat je i po romanu Za njih nitko ne moli iz 2019.  

Khaled Khalifa je i autor televizijskih serija s početka 90-ih. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više