Universal se dogovorio s TikTokom. Vraćaju se pjesme svjetskih zvijezda na tu mrežu

Foto: EPA

Universal Music Group postigao je dogovor s TikTokom prema kojem će se pjesme svjetskih zvijezda, među kojima su Taylor Swift, Drake i Olivia Rodrigo, vratiti na tu platformu. 

Obnavljaju suradnju

UMG je povukao svoju glazbu s TikToka 1. veljače nakon isteka starog ugovora. Novi ugovor riješit će zabrinutost UMG-a i njihovih pjevača u vezi s umjetnom inteligencijom, piše The Verge.

"TikTok i UMG radit će zajedno kako bi osigurali da će razvoj umjetne inteligencije u glazbenoj industriji zaštititi ljudsko umijeće i ekonomiju. TikTok je predan suradnji s Universalom što se tiče uklanjanja neovlaštene glazbe generirane umjetnom inteligencijom s platforme", piše u priopćenju.

Šef UMG-a Sir Lucian Grainge izjavio je: "Ovo novo poglavlje u našem odnosu s TikTokom fokusirano je na vrijednost glazbe, primat ljudske umjetnosti i dobrobit kreativne zajednice." 

"Drago nam je što možemo poželjeti dobrodošlicu UMG-u i UMPG-u natrag na TikTok", rekao je Ole Obermann, TikTokov globalni voditelj razvoja glazbenog poslovanja. "Posebno ćemo raditi zajedno kako bismo osigurali da se alati umjetne inteligencije razvijaju odgovorno kako bi omogućili novu eru glazbene kreativnosti i angažmana obožavatelja, dok istovremeno štite ljudsku kreativnost", dodaje.

Već rade na vraćanju pjesama na TikTok

Ugovor također uključuje "nove mogućnosti monetizacije". TikTok se također obvezuje da će nastaviti s izgradnjom alata kako bi umjetnicima pomogao da bolje iskoriste platformu u područjima kao što je analitika. Tvrtke kažu da već rade na vraćanju pjesama na platformu. 

Podsjetimo, Universal je početkom godine maknuo svoju glazbu s TikToka te su objavili otvoreno pismo optužujući TikTok da su dopustili da platforma bude "preplavljena snimkama koje generira umjetna inteligencija", a time se smanjuju i tantijeme za prave glazbenike.

Pročitajte više