Upoznajte novog kralja fotografije među mobitelima, testirali smo ga

Foto: Index, Huawei

HUAWEI je nedavno na tržište izbacio svoj najnoviji flagship mobilni telefon P40 Pro, a sada je stigao i na naš test. Prvi dojam nakon što smo ga izvadili iz kutije - odlično leži u ruci. 

Ovo je jedan od onih pametnih telefona kod kojeg se, odmah nakon što ga primite u ruke, vidi koliko se razmišljalo o dizajnu i ergonomiji. P40 Pro ima veliki zaslon od 6.58 inča koji će zadovoljiti sve potrebe, no mobitel uopće ne djeluje (pre)veliko.

Atraktivan i ergonomičan dizajn

Ovo treba zahvaliti činjenici da je gotovo sve što vidite sprijeda ekran, kao i zaobljenim rubovima koji daju eleganciju cijelom dizajnu uređaja. Težak je 209 grama, što znači da nije pretežak, ali osjetit ćete da u ruci držite ozbiljan uređaj izrađen od kvalitetnih materijala. Mi smo ga dobili u srebrnoj boji koja nam se posebno dopala. Pod nekim kutevima i osvjetljenjima izgleda plavkasto što nam se također svidjelo.

Stražnji panel ima mat završnu obradu što pomaže da se otisci prstiju gotovo i ne vide. Na stražnjoj strani je pravokutni modul kamere koji je malo izbočen, no zasad samo toliko jer ovaj pametni telefon zaslužuje da se posebno detaljno posvetimo kameri. 

Zaslon s odličnom vidljivosti i na jakom suncu

Kada ga upalite, oduševljenje ne splašnjava. P40 Pro ima Oled ekran rezolucije 1200×2640 i izgleda odlično. Ono što dolazi do izražaja kada se upali ovaj sjajan ekran je izrez za dvostruku selfie kameru i senzor u obliku pilule koji možda neće svakome leći, no to je nešto na što smo se naviknuli i kod drugih proizvođača i prilično smo sigurni da nakon par dana korištenja izrez više nećete ni primjećivati. Tu je i Always-On-Display koji dobro nadomješćuje one notifikacijske lampice kakve smo onomad imali na mobitelima, a moguće ga je i personalizirati. Ekran, osim bogatih boja, ima i brzinu osvježavanja od 90Hz. Koliki je to napredak u odnosu na ekrane s brzinom osvježavanja od 60Hz znaju svi oni koji su koristili oba. Za one koji nisu - ovo ionako brzi P40 Pro čini još bržim jer sve što radite na ekranu ima trenutni odziv. Tu je i tamni način rada koji mnogi obožavaju.

Kod korištenja na jakom suncu smo primijetili da je ekran vidljiviji nego što smo navikli kod nekih drugih uređaja, što je veliki plus. 

Glasan zvučnik

Gornjeg zvučnika nema, nego se ekran za pozive koristi kao zvučnik, a poseban zvučnik za multimediju je na donjoj strani uređaja. Zvučnik je jako glasan, a zvuk bogat. Što je najvažnije, pojačate li zvuk do kraja, ne dolazi do značajnije distorzije. 

Na donjoj se strani nalazi i SIM ladica, mikrofon i USB Type-C port, a s gornje strane se nalazi otvor za dodatni mikrofon i infracrveni port za upravljanje raznim elektroničkim kućanskim aparatima. 

Moćan procesor

Što se hardvera tiče, srce ovog mobitela je najbolji procesor koji Huawei ima u ponudi - Kirin 990 5G. Što će vam ova mrcina? Recimo samo da će sveto trojstvo - AI, energetska učinkovitost i performanse - voljeti ovaj procesor i uzvratiti vam savršenim radom, u svakom pogledu. I najzahtjevnije igre, ako to uopće treba naglašavati za ovakav uređaj, vrte se besprijekorno.

Huawei se pohvalio da inovativnost arhitekture Kirina 990 rezultira s 20% boljim performansama u odnosu na prethodnu generaciju i s 30% boljom energetskom učinkovitošću. Prema viđenom, nemamo što reći protiv ovih Huaweijevih procjena. 

Puno interne memorije i trenutno otključavanje 

P40 Pro, s cijenom manjom od konkurenata, dolazi s čak 256 GB interne memorije i s 8GB RAM-a. 

P40 Pro kao opcije za otključavanje zaslona ima i otključavanje prepoznavanjem lica i očitavanje otiska prstiju koje se vrši kroz zaslon. Imati obje opcije je super, a ovdje treba naglasiti da otključavanje prepoznavanjem lica koje inače zna biti sporo, ovdje radi jako brzo i trenutno otključava mobitel. 

Operativni sustav je EMUI 10.1 baziran na Androidu 10. EMUI je evoluirao i ne zaostaje za drugim operativnim sustavima koje možete pronaći na tržištu. Tu je i cijeli niz gesta koje, kada se na njih naviknete, olakšavaju korištenje. 

Aplikacije se oslanjaju na Huaweijevu trgovinu aplikacijama AppGallery u kojoj se mogu pronaći popularne aplikacije poput Vibera, TikToka, Snapchata, Booking.coma i Microsoft Officea, a iz Huaweija naglašavaju kako neprestano rade na dovođenju novih aplikacija. Tu je i Phone Clone koji omogućava jednostavno prebacivanje aplikacija s vašeg starog uređaja. 

Baterija je sjajna 

Ovdje je došao trenutak da predstavimo dvije možda i najbolje kvalitete ovog mobitela, pored kvalitete izrade i onog senzacionalnog ležanja u ruci, a riječ je o bateriji i o kameri. 

Baterija je sjajna. P40 Pro ima bateriju od 4,200mAh, a od nula do 100 posto se puni za 74 minute. Za to je zaslužno punjenje od 40W, a dostupno je i punjenje od 27W što predstavlja sam vrh na tržištu. Na testu nam je baterija izdržala gotovo dva puna dana, uz ekstenzivno korištenje koje je uključivalo i puno fotografija i videa.

Priča za sebe su fotografije

Kad smo kod slikanja, vrijeme je da bez daljnjeg odugovlačenja predstavimo kameru koja je apsolutno fantastična, vjerojatno najbolja na tržištu. Upravo najboljom na tržištu, i to uvjerljivo, kameru na P40 Pro proglasio je relevantni DXOMARK. P40 Pro je na njihovoj ljestvici ostvario 128 bodova kojima je postavio novi standard za sve druge mobitele. 

Modul stražnje kamere Huawei P40 Pro ima 50 MP Ultra Vision sa širokokutnim senzorom otvora blende f/1.9 i optičkom stabilizacijom, 40 MP ultraširokokutni senzor otvora blende f/1.8, pa 12 MP SuperSensing telefoto senzor otvora blende f/3.4 s optičkom stabilizacijom, a tu je još i 3D senzor za dubinu. Svaka od tri kamere ima novi senzor veće rezolucije koji sadrži nove filtere boja i poboljšane leće.

Najraznovrsnija kamera na ijednom mobitelu

Sprijeda je širokokutna kamera od 30 MP i otvora blende f/2.2, a i tu je 3D kamera za dubinu. Što mogu sve te kamere? Jednom riječju - čuda. Prilično smo detaljno testirali ono što može kamera Huaweija P40 Pro, a rezultati koje smo dobili su nas oduševili. Ovo je bez ikakve sumnje najraznovrsnija kamera na ijednom pametnom telefonu trenutno dostupnom na tržištu, a s većinom slika koje uslikate s P40 Pro možete biti sigurni da su najbolje koje ijedan mobitel u ovom trenutku može isporučiti. 

Širokokutna kamera ima dovoljno širok kut da na fotografiji uhvatite sve što želite. 

Portret način rada, uložite li malo truda, isporučuje stvarno dobre rezultate. 

Razina detalja na fotografijama je impresivna, na raspolaganju vam je 5× optički zoom, a ukupni zoom je nevjerojatnih 50 puta. Razina detalja koju P40 Pro uspijeva sačuvati i kod ekstremnog zumiranja je fantastična. 

Noćna fotografija koja postavlja nove standarde i najbolja selfie kamera na tržištu

Posebna snaga P40 Pro je noćna fotografija koja postavlja nove standarde. Ako noću fotografirate i bez korištenja posebnog noćnog moda, fotografije će vas ugodno iznenaditi kontrastom i općenitom kvalitetom. No kada se prebacite na noćni mod, to je cijela nova priča i na slikama koje uslikate vidjet ćete i ono što ne vidite golim okom. Ono što je najvažnije, ekspozicija i kontrast su na visokoj razini. 

Prebacimo li se na selfie kameru, stiže još odličnih vijesti. Ovo je jedna od najboljih selfie kamera na tržištu. Na sliku će osim vas stati i par članova obitelji ili prijatelja, a slike su izvrsne kvalitete do mjere da nema velike razlike između prednje i stražnje kamere. Tonovi lica i kože općenito su baš onakvi kakvi trebaju biti. 

Nema razočarenja ni kod videa

Što se videa tiče, ni ovdje nema razočarenja. Autofokus je, baš kao i na fotografijama, brz i pouzdan, a još više oduševljava stabilizacija. Dostupna je i 4K rezolucija sa 60fps, no najbolje se držati 30fps. Boje su vjerne stvarnosti, a na videu ne djeluju isprane. Ne treba zaboraviti ni Huaweijevu aplikaciju kamere koja je, nećemo ogriješiti dušu ako to kažemo, najbolja u konkurenciji, s najboljim balansom jednostavnosti korištenja i brojnih opcija s kojima se može postići još više od fotografije. 

Kako izgleda savršeni mobitel?

Što na kraju reći za pametni telefon koji predstavlja sami vrh ponude i koji postavlja standarde i hardverski i izvedbeno, a posebno dominira u kvaliteti izrade i ergonomiji, bateriji i kameri? Možemo samo ponoviti da još nismo probali mobitel koji tako dobro leži u ruci, čija baterija toliko traje i koji isporučuje ovakve fotografije kao Huawei P40 Pro.

Da nas je netko prije ovog testa pitao kako bi izgledao savršeni mobilni telefon, točno bismo ga nekako tako i opisali. I time smo o P40 Pro zapravo rekli - sve.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Huawei Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više