Upoznajte prvu manekenku s Downom: "Svi su se divili kad je stala na pistu"

Foto: EPA

PRIJE četiri godine Rosanne Stuart bila je na modnoj reviji u australskom gradu Brisbaneu. Usred glamuroznog nastupa manekenki njena kći Madeline, koja ima problema s govorom, okrenula se i rekla joj kako želi biti model.

Četrdesetšestogodišnja Rosanne Stuart dotad je svoju kćer doživljavala kao pomalo muškobanjastu djevojku koja igra nogomet s dječacima te se poprilično iznenadila Madelinenim odabirom, no odlučila ju je podržati u njenom naumu, piše Reuters.

Dosad je prošetala na više od 60 modnih pisti

Dvadesetjednogodišnja Madeline danas je prva manekenka s Downovim sindromom koja je prošetala modnom pistom tijekom prestižnog New York Fashion Weeka. I to joj nije prvi put – dosad je prošla više od 60 modnih pista u Londonu, Parizu i Dubaiju, a činjenica da je osoba s invaliditetom nije se uopće pokazala kao prepreka.

"Kad je prvi put prošetala modnom pistom, svi u publici su joj se divili. To je bilo prvi put da je bila prihvaćena”, kaže Stuart.

Nakon ovogodišnjeg New York Fashion Weeka, gdje je nosila odjeću sedam modnih brendova, Madeline se priprema za London Fashion Week.

Svijet mode, od modnih časopisa do dizajnera, u posljednje vrijeme počinje sve više prihvaćati netradicionalne manekenke koje nisu isključivo bijele i mršave. 

"Moram reći da se situacija poboljšava, pogotovo za Madeline”, kaže njena majka. 

Dan započinje zdravim doručkom

Kao i većina modela, Madeline započinje dan zdravim doručkom, nakon kojeg se priprema za sljedeći izlazak na pistu.

Za ručak jede svaki dan svoje isto omiljeno jelo – piletinu s roštilja u tortilli.

“Ako nema piletine u tortilli, pojest će sendvič od piletine, ali to zapravo ne želi. Želi jesti tortillu”, kaže njena majka.

Između nastupa razgovara s dečkom ili surfa internetom

Između nastupa Madeline se najčešće zabavlja na iPadu – surfa internetom ili razgovara satima sa svojim dečkom Robbiejem koji je također osoba s intelektualnim teškoćama. Upoznali su se prije četiri godine tijekom Specijalnih zimskih olimpijskih igara za osoba s intelektualnim teškoćama.

Kad je Madeline rođena, Stuart je imala 26 godina i doktor joj je rekao kako njena kći ima Downov sindrom te da će ostati na razini razvoja djeteta od sedam godina. No ona je bila odlučna u tome da svojoj kćeri omogući život u svijetu normalnih.

“Kad dobiješ dijete, svatko očekuju da im se kaže ‘čestitam’, no kad imaš dijete s Downovim sindromom, nitko ne čestita, već samo kaže: ‘Žao mi je’”, kaže Stuart koja je samohrana majka.

Fotografije na kojim je smršavjela pregledalo više od 72 milijuna ljudi u tjedan dana

Prije nego što je započela manekensku karijeru, Madeline je imala problema s tjelesnom težinom, što je uobičajeno kod osoba s Downovim sindromom. No zbog zdravlja i srčanih problema, Madeline je željela smršavjeti.

“Smršavjela je prije nego što se počela baviti manekenstvom”, kaže njena majka koja je 2015. godine na društvenim mrežama objavila slike kćeri koja je smršavjela. Fotografija je postala u kratko vrijeme viralna s više od 72 milijuna pregleda u tjedan dana i objavljena je na naslovnicama medija u 150 zemalja. Nakon mjesec dana afrički modni dizajner Hendrik Vermeulen pitao ju je bi li mu bila model na New York Fashion Weeku, čime je započela njena karijera.

Kritike iz zajednice osoba s poteškoćama

Stuart kaže i da je doživjela negativne kritike u zajednici osoba s poteškoćama koje su implicirale kako tjera Madeline da se bavi ovim poslom, a nju nazivale “dance mom”, aludirajući na istoimenu američku reality emisiju u kojoj se majke nadmeću na natjecanjima gdje nastupaju njihove djevojčice.

No Stuart odgovara da oni koji misle kako ovo nije Madelin izbor ne znaju ništa o Downovu sindromu.

“Osobe s Downovim sindromom imaju jaku, jaku volju i mogu biti super tvrdoglave. Da Madeline ne želi šetati modnim pistama, ona bi samo sjela pokraj piste i ne bi nastupila”, kaže Stuart.

Pročitajte više