Uspomena na legendu: Na današnji dan preminuo je jedini Hrvat koji je prestigao Sinatru i Elvisa

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan 9. ožujka 2000. godine u Rijeci je preminuo jedan od najvećih hrvatskih glazbenika, Ivo Robić. Mister Morgen, kako su mu obožavatelji tepali prema njegovom najvećem hitu, ostao je zabilježen u povijesti domaće glazbene scene kao prvi pjevač koji je ostvario zavidnu inozemnu karijeru.

Njegova ploča Morgen iz 1959. godine prodana je u više od milijun primjeraka, što je do današnjeg dana i dalje veći komercijalni uspjeh nekog hrvatskog glazbenika.

U samo godinu dana  Morgen donio je Robiću donio Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava tada iznimno cijenjene i utjecajne radio stanice, Radio Luxembourga. Osim toga, Mister Morgen je s ovih hitom dospio i na 13. mjesto Billboardove liste Top 40 21. rujna 1959, kao i 23. mjesto britanske top ljestvice.

Istoga je dana na Billboardovoj top listi bili i Elvis i Frank Sinatra, ali se Elvis našao tek na 42. mjestu, a Sinatra na 64. Nat King Cole zauzeo je primjerice 60. mjesto.

Iza Mister Morgena je ostala i legenda o planetarnom Sinatrinom hitu Strangers in the night, koja je navodno originalno bila Robićeva. Kako je sam potvrdio, on je tu pjesmu slao na Splitski festival, a kada ondje nije prošla selekciju autorstvo je prepustio Bertu Kaempfertu. On je pak pjesmu dao Franku Sinatri, a ostalo je povijest.

Među brojnim hitovima legendarnog glazbenika izdvojit ćemo i hit Mala djevojčica koju je izveo s tada malenom Zdenkom Vučković, a koja se i danas rado pjeva u mnogim obiteljima. Zatim su tu i kultne Samo jednom se ljubi, Ta tvoja ruka mala, La Paloma i mnoge druge.

Pročitajte više