Uz ovih sedam trikova kuću uspijeva održavati u savršenom redu (a ima četvero djece)

Foto: Facebook/Instagram

KAREN SCHRAVEMADE ,dizajnerica interijera iz Australije, na svojoj je internetskoj stranici objasnila kako uz nekoliko trikova uspijeva održavati kuću urednom i organiziranom.

1. Ormar

Tijekom čišćenja ormara Karen savjetuje da izbacite višak pidžama tvrdeći da je dovoljno da imate najviše tri pidžame za ljeto i tri za zimu.

Zatim izbacite ručne torbice koje niste nosili dulje od godinu dana, putne torbe koje ne koristite i sve grudnjake koji vam dobro ne pristaju.

Bilo bi dobro da se riješite i odjeće za koju ste sigurni da je ne biste kupili kad biste je danas vidjeli u izlogu jer ćete se tako riješiti odjeće koja vam ne pristaje, nije više u modi ili vam se nikad nije pretjerano sviđala.

2. Kupaonica

Kupaonicu bi, kaže ona, trebali održavati u minimalističkom stilu.

Prvi na redu za izbacivanje su uzorci, bočice šampona iz hotela, šminka kojoj je prošao rok trajanja i preparati za njegu kose koju ne koristite.

3. Kuhinja

Kuhinja je jedno od najzakrčenijih mjesta u kućanstvu i, prema Kareninim savjetima, ovdje možete izbaciti najviše toga.

Trebalo bi izbaciti višak posuđa, aparate koje niste koristili u zadnjih šest mjeseci, te razne sponzorske šalice.

Na popis za izbacivanje idu i začini kojima je istekao rok trajanja, višak gumica i vrećica za domaćinstvo.

Za Daily Mail, Karen je napravila popis od sedam trikova koji će vam pomoći da se što bezbolnije riješite nereda.

1. Počnite pomalo raskrčivati kako se ne biste našli zatrpani izbačenim stvarima. Čistite ladicu po ladicu. Ako cilj razbijete na više manjih zadataka činit će se lakše izvedivim.

2. Svaki dan napravite nešto. Nekim ljudima pomaže da si stave podsjetnik u mobitel koji će ih svaki dan upozoriti da je došlo vrijeme za čišćenje. Za čišćenje jedne ladice ili ormarića potrebno vam je samo desetak minuta, a iznenadit će vas koliko ćete toga postići u samo nekoliko dana.

3. Imajte pri ruci tri košare ili vrećice dok razvrstavate stvari. Jednu za stvari koje namjeravate baciti, drugu za stvari koje ćete pokloniti, a treću za one koje namjeravate sačuvati, ali se ne nalaze na svom mjestu.

4. Ako vam je teško razmišljati o tome što želite baciti, pokušajte prvo izdvojiti što želite sačuvati. Jednostavno izvadite sve van i vratite samo stvari za koje ste sigurni da ih želite sačuvati. Imajte na umu da osamdeset posto vremena koristimo samo dvadeset posto stvari. Ako nešto niste koristili dulje od šest mjeseci, vrijeme je da se toga riješite.

5. Pri raskrčivanju ormara razmišljajte o svojoj prosječnoj garderobi. Dodijelite odjeći bodove prema tome kako vam se sviđa i izbacite onu s najmanjim brojem bodova. Postavite si izazov da zadržite samo odjeću s najvišim ocjenama koja vam je draga i dobro vam pristaje.

6. Kad napunite košaru ili vreću sa stvarima koje želite pokloniti, odmah je odnesite u auto i prvom prilikom odvezite do najbližeg Caritasa.

7. Držite se pravila da za svaku stvar koju kupite jednu sličnu stvar bacite, tako vam se neće dogoditi da ponovno nakupite stvari koje će vam samo stvarati nered.  

Pročitajte više