Uz pratnju Kraljeva ulice Prvim maksimirskim jezerom nakon 50 godina zaplovili čamci

NAKON više od 50 godina Prvim su maksimirskim jezerom ponovno zaplovili čamci. Predstavljanjem tog novog sadržaja za posjetitelje Zoološki vrt grada Zagreba započeo je obilježavanje 85. rođendana. Prve su putnike na vožnju novim čamcima po jezeru ispratili ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba Davorka Maljković i Kraljevi ulice.

Na vožnju čamcima kreće se s desne obale unutar zoološkog vrta, a posjetitelji mogu oploviti cijelo jezero. Čamci prolaze pokraj paviljona Jeke i kule s početka 20. stoljeća. Poseban je doživljaj zaveslati u blizini labudova i pataka koji plivaju oko Labuđeg otoka. Osim što uživaju u vožnji, putnici tijekom plovidbe od edukatora mogu doznati mnoštvo zanimljivosti iz povijesti Zoološkog vrta grada Zagreba i parka Maksimir, ali i najnovije informacije o njihovim današnjim stanovnicima poput barskih kornjača i vretenaca.



"Vjerujemo kako će vožnja čamcima mnogim građanima postati dodatan razlog za posjet Zoološkom vrtu grada Zagreba te da će ponovno zaživjeti tradicija u kojoj su Zagrepčani uživali više od stotinu godina", kazala je ravnateljica zoološkog vrta Davorka Maljković dok je opisivala koliko su Zagrepčani voljeli brodove i čamce koji su nekoć plovili jezerom.

Prvo maksimirsko jezero nastalo je iz malenoga šumskog jezerca 1839. godine

Prva jedrilica Prvim je maksimirskim jezerom zaplovila 1843. godine, a pedesetak godina kasnije mali parobrod. Sredinom prošlog stoljeća s jezera su nestala i posljednja plovila – različitim bojama obojeni čamci na vesla. Tih se čamaca prisjetio književnik Zvonimir Milčec koji je kazao kako je bio prekrasan osjećaj ponovno ploviti Prvim maksimirskim jezerom.

Inače, Prvo ili, kako su ga nekad zvali, Donje jezero nastalo je iz malenoga šumskog jezerca 1839. godine. Preko slapišta iz Drugog jezera napaja se vodom iz potoka Bliznec. Dubina tog jezera posebnog po dvama otocima je oko 3 metra, a površina 15.130 m2.

Pročitajte više