Uz snažne poruke završio 16. Festival tolerancije

Foto: Jan Humski

ZAVRŠILO je 16. izdanje Festivala tolerancije. Bundek je unatoč toplinskom valu u četiri dana posjetilo više od 5000 posjetitelja. Publika, oduševljena izborom filmova, tražila je mjesto više, a smijehom kroz suze i snažnim pljeskom odobrila je gotovo svaki filmski naslov (41) na programu, od kojih su mnogi nagrađeni relevantnim nagradama. 

Atmosferu ovogodišnjeg festivala posebno su užarili koncerti Elementala i Ljetnog kina koji su rasplesali publiku i dodatno oplemenili atmosferu u parku i uz jezero Bundek, a nadogradnju festivalskoga programa sa stand upom objeručke je prihvatila publika.

Glazbenim odabirom poslane su poruke tolerancije, a tako je bilo i zadnji festivalski dan na Bundeku. Obilježili su ga odlični koncerti Balkan Zoo & Nine Ćorić i Marina Orsag DJ set, ali i sjajni filmski naslovi. Održan je i treći Tolerance Talk na temu "Gdje je nestao čovjek? - posljednja svjedočanstva o holokaustu".

Organizatori su primili brojne poruke pohvala publike, a neke od njih vam prenosimo: "Simply the Best", "najbolji festival u gradu", "Festival tolerancije trebao bi biti svaki tjedan", "apsolutno nam ovo kao društvu treba"...

U kinu Amfiteatar u 18.30 održane su projekcije kratkometražnih i dugometražnih filmova, mahom uvrštenih, ali i nagrađivanih na svjetskim filmskim festivalima. Pakistanski film redateljice Seemab Gul, "Pješčana oluja" govori o djevojci Zari koja je zatečena između manipulativnog ponašanja svog virtualnog dečka i želje da iskusi ljubav pod svojim uvjetima. Kratkometražna drama "Ala kachuu - uzmi i bježi" prati glavnu protagonisticu u glavnom gradu Kirgistana koju otme grupa mladića i odvede u zaleđe. U 19.30 na rasporedu je bio "Veliki šamari" osamnaestominutna priča o ranom odrastanju koje je drečavo toliko koliko je i poetično. Nešto kasnije u kinu Amfiteatar mogli ste pogledati "Teritorij", dokumentarac Alexa Pritza, koji pruža impresivan pogled s terena na neumornu borbu autohtonoga naroda Uru-eu-wau-wau protiv sve većeg krčenja šuma koje provode ilegalni doseljenici i udruga neautohtonih farmera u brazilskoj Amazoni.               

Kino "Sve se mijenja" donio nam je četiri dugometražna filma. "I miševi idu u raj" Denisa Grimmová, dokumentarni  film "Još sam ovdje" koji slavi izvanrednu Ellu Blumenthal koja se na proslavi svoga 98. rođendana otvara bliskim prijateljima i obitelji o preživljavanju tijekom holokausta, glazbeni film "Kćeri" gdje se projekciji filma pridružila jedna od producentica Tabs Breese koja je u razgovoru s Boškom Piculom istaknula kako je oduševljena i festivalom i organizacijom. Rođena Londončanka, koja živi u Los Angelesu, već nekoliko godina posvećena je ključnim društvenim temama, a film Isabel Castro "Kćeri" počeo je radom mladih glazbenica, a zapravo analizira i zaokružuje položaj latinoameričkih imigranata, odnosno takozvanih "undocumented families" u kojima djeca imigranata za razliku od svojih roditelja, jer su rođeni u Americi, imaju dokumente.  

Dokumentarcem "Speer ide u Hollywood" zatvoren je 16. Festival tolerancije gdje je jedan od Hitlerovih najbližih pouzdanika i njegov glavni arhitekt Albert Speer bio najviše pozicionirani nacist sa suđenja u Nürnbergu koji je pošteđen smrtne kazne.

Festival tolerancije već punih 16 godina govori o temi revizionizma te je u posljednjih 13 godina održao gotovo 100 svjedočanstava preživjelih tijekom holokausta kao i predavanja inozemnih stručnjaka za učenike osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Više od 40.000 mladih prošlo je kroz programe edukacije o holokaustu koje kontinuirano održava Festival. U skladu s tim, nakon projekcije filma "Još sam ovdje" održan je i zadnji ovogodišnji festivalski Tolerance Talk, na temu "Gdje je nestao čovjek? - posljednja svjedočanstva o holokaustu" u suradnji s Nacionalnom kontakt točkom programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti koja djeluje pri Uredu za udruge Vlade RH. Moderirala je novinarka na HRT-u Jasmina Popović, a sudjelovali su dr.sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Željka Markulin, predstavnica Nacionalne kontakt točke programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti, Ured za udruge Vlade RH, dr.sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja i Dario Špelić, urednik na HRT-u.

Posjetitelji i gosti festivala složni su da se upravo kroz kulturu, filmove, glazbu i edukaciju najbolje osvještava pitanje tolerancije, kao i razlike i sličnosti koje nas kao ljude vežu. Stoga se ova priča nastavlja i veselimo se sljedećem izdanju Festivala tolerancije.

Pročitajte više