Uzgojen najljući čili na svijetu: "Kao da jedete užareni ugljen"

ČILI proizveden u engleskom gradu Granthamu proglašen je najljućim na svijetu. Čili nazvan Infinity ljući je čak i od dosadašnjeg rekordera Bhut Jolokia kojeg indijska vojska koristi u izradi ručnih granata kako bi imobilizirali teroriste.

Jačina papričice utvrđena je testovima na Sveučilištu Warwick. Na Scovilleovoj skali kojom se mjeri jačina kojom čili "žari", odnosno količina prisutnosti kapsaicina koji je zaslužan za ljutinu, Infinity ima 1,067.286 jedinica. Dosadašnji rekorder, Bhut Jolokia ima 1,041.427 jedinica. Za ilustraciju, domaća paprika koja nema ljutine ima do 10 jedinica dok feferon, ovisno o vrsti ima od 100 do 500.

Nova je vrsta nazvana Infinity zbog svog "neprestanog" žarenja koje ne prestaje niti uz pomoć najboljeg protulijeka - mlijeka. "Infinity je kao da jedete užareni ugljen. Uzgajanje tako ljutog čilija u našoj klimi je nezamislivo", rekao je 37-godišnji uzgajivač Woody Woods. On ga je, zajedno s prijateljem Mattom Simpsonom, uzgojio u stakleniku, križajući nekoliko vrsta. Nada se da će sjeme Infinitiya biti spremno za prodaju sljedeće godine.

Pročitajte više