VIDEO U najvećem balonaškom preletu La Manchea svih vremena sudjelovali i Hrvati

Foto: Index

OD POČETKA ove godine diljem Europe planiralo se jedno vrlo posebno rušenje Guinessovog rekorda koje ste mogli pratiti uživo na Indexu. Naime, čak stotinu balonaških timova iz brojnih zemalja, uključujući i Hrvatsku, u petak je sudjelovalo u najvećem preletu La Manchea svih vremena.

Slijetanje

Prelet 

Prelet ste mogli pratiti uživo na Indexu.

S proglašenjem zelenog svjetla balonaši su jučer došli na odredište. Imali su samo 20 sati da sa svojim timom i balonima dođu do Dovera u Velikoj Britaniji. Tamo su prije zore pripremili svoje balone, prošli finalne upute s organizatorima i u cik zore pripremili se za epski let preko engleskog kanala. Nekoliko sati kasnije svi su sigurno sletjeli na francusko tlo. Tamo su ih, među ostalima, čekali i predstavnici Guinnessove knjige rekorda koji će usporediti sve 'GPS trackove' nakon čega slijedi tradicionalno otvaranje šampanjca i proslava.

>> UŽIVO NA INDEXU Ruši se epski Guinessov rekord, a sudjeluju i Hrvati

Hrvatski "Zagorac"


Za ekspediciju se prijavilo više od 300 timova, a tek sto ih se kvalificiralo. Među njima je i Hrvatska reprezentacija u letenju balonima. Uz Hrvatsku, tu su još i Francuska, Njemačka, Švicarska, Španjolska, Belgija, Luksemburg, Austrija i, naravno, Velika Britanija iz koje dolazi najveći broj pilota.

Našu ekipu čeka najdulji put. Dio opreme već im je u Engleskoj, a iz Hrvatske će ponijeti samo svojeg 'Zagorca', balon u bojama Krapinsko Zagorske Županije.

Glavni pilot Igor Mikloušić kaže da je hrvatska ekipa 'transgeneracijski mix'.

„Pilot sam službeno ja, ali imam veliku čast i privilegiju da mi je kopilot mama, Marija Petrić Mikloušić, jedna od najboljih žena pilota u svijetu s neizmjernim iskustvom“, tumači za Index Mikloušić, koji je inače i evolucijski psiholog.

Pročitajte više