Vatrogasci nakon tri dana uspjeli iz dimnjaka spasiti mačku Kolindu iz Pule

Foto: Matea Čelebija/Index

Nakon tri dana provedena u 12 metara dubokom dimnjaku, danas je napokon spašena ulična mačka Kolinda iz Ciscuttijeve ulice u Puli, i to nakon dvosatne intervencije pulskih vatrogasaca. Kolinda je sada na sigurnom, a iz priče s ljudima koji se dugo brinu o njoj doznajemo da je život nije mazio ni ranije. Naime, unatoč trovanju otrovom za štakore, Kolinda je prije dvije godine uspjela preživjeti i omaciti četiri zdrava mačića.

Slučajno zalutala na krov zgrade, nije znala sići pa pala u dimnjak. Susjedi su je danima pokušavali spasiti 

Kolindu je trenutno zbrinula Puležanka Irena Medak, koja nam je ispričala što se sve događalo posljednja tri dana. Irena inače hrani ulične mačke koje se nalaze u centru Pule. Kaže da je Kolindi ime dala jedna starija gospođa iz susjedstva. 

Dimnjak u koji je Kolinda pala 

"Kolinda se prvotno tri dana nije pojavljivala na hranilištu gdje inače bude s ostalim mačkama. U ponedjeljak nam je bilo čudno što je nema pa sam krenula u detaljnu potragu za njom. 

Tada mi je jedna susjeda rekla da je netko ostavio otvorena vrata zgrade, nakon čega je Kolinda ušla u nju i popela se na krov te nije znala sići. Susjed ju je pokušavao spustiti, ali nije uspio. Onda se u jednom trenutku približila otvoru dimnjaka i upala u njega. Taj dimnjak je dubok 12 metara. 

Pregledavanjem kamerom vidjeli smo da je pala u prostor širine 15 x 50 centimetara i da se držala na nekih 15-ak centimetara sa strane jer je s druge strane bila još jedna rupa dubine tri metra. Ona je nepomično sjedila cijelo vrijeme.

Mozgali smo što učiniti. Angažiralo se jako puno ljudi jer više nismo znali što učiniti. Objavili smo vijest na Facebooku kako bismo se raspitali o savjetima spašavanja Kolinde. Dogovorili smo se da ćemo se okupiti danas u 16:30 kako bismo je probali spasiti. No u međuvremenu su se javili vatrogasci i oni su došli i spasili je nakon dva sata. Ona je danas pala još dublje", ispričala nam je Irena. 

Zapovjednik JVP-a Pula: Ne možemo zbog mačke srušiti pola objekta

Na društvenim mrežama se pulske vatrogasce kritiziralo jer su i ranije izašli na teren, ali mačku nisu spasili. Ona je spašena danas, nakon njihove druge intervencije. Zapovjednik JVP-a Pula Ivica Rojnić ispričao nam je da vatrogasci jesu i ranije bili na terenu, ali u tom trenutku nisu mogli ništa poduzeti.

Vatrogasci je uspjeli spasiti iz drugog pokušaja 

"Mi ne možemo razrušiti pola objekta kako bismo spasili mačku, a bez dozvole vlasnika zgrade. Mačke najčešće same izađu iz nečega u što upadnu, a sad ići i razrušiti dimnjak bez ičije dozvole nema smisla.

Isto nam se događa i s mačkama koje spašavamo s drveta. Nekima dojadi pa same siđu. Da je mi nismo sami spasili, vjerojatno bi sama izašla. Drago mi je da su je spasili, ali dramimo malo previše. Ne posvećujemo više pažnje ljudima i njihovim problemima. Nažalost, više važnosti dajemo životinjama", kazao nam je Rojnić. 

Bila je jako uplašena kada su je spasili 

Kolindu život nije mazio, a nakon spašavanja će se vratiti na ulicu 

Na upit što će sada biti s Kolindom, Irena kaže da će ipak ostati na ulici jer je prava ulična mačka koja ljude ne voli naročito i nije se navikla na boravak u kući. Ispričala nam je i Kolindinu životnu priču. Naime, ona je prije dvije godine uspjela preživjeti trovanje otrovom za štakore te omaciti četiri zdrava mačića. 

Napojena i nahranjena Kolinda uskoro čeka puštanje na ulicu 

"Kolinda je specifična. Prije dvije godine je bila otrovana otrovom za štakore i nismo znali hoće li uopće uspjeti preživjeti jer gotovo 90 posto mačaka to ne preživi. Petnaest dana nije jela ni pila, živjela je na infuziji. Nakon oporavka je trebala ići na sterilizaciju, ali je u međuvremenu omacila četiri zdrava mačića.

Znači, ona je dok je bila otrovana u sebi imala mačiće koji su preživjeli. To je čudo. Vjerojatno je radi njih preživjela. To mi je bilo u glavi ovih dana. Razmišljala sam o tome da nije u redu da tako završi u dimnjaku nakon svega što je prošla", ispričala nam je Irena Medak.

Pročitajte više