Vedrana Rudan o petku 13.: U Hrvatskoj je svaki dan nesretan

DANAŠNJI petak 13., jedan od tri koja ćemo imati ove godine, kao i svaki do sada bio je najavljivan zloslutnim riječima. Vodile su se rasprave o tome hoće li nam se nešto strašno dogoditi ili se radi samo o praznovjerju. Spisateljicu Vedranu Rudan pitali smo kako je njoj prošao ozloglašeni dan te koliko je sama praznovjerna.

"Mislim da je u Hrvatskoj svaki dan nesretan", rekla nam je Vedrana te dodaje da, što se praznovjerja tiče, vjeruje jedino kako joj je srijeda sretna. "Ne znam zašto, ali što god sam u životu zaradila, zaradila sam srijedom. Ja sam sad u toj fazi da nemam pojma koji je dan, čak ni tjedan ni godina. Moja unučica mi je zvijezda mog života, mi više raspravljamo o tome je li žirafa pametnija od slona, to mi je tema", otkrila nam je spisateljica.

"Divim se ljudima koji u 60-oj skijaju, pa kad dođu slomljenih ruku i nogu doma, jako se čude"

Uživanje s unukom Vedrani je puno draže i od zimskih radosti, kojima se puno Hrvata odaje u siječnju. Ona nikada nije bila na skijanju, niti to planira. "Nisam tip za skijanje, nisam nikad bila, jer sam rođena u Opatiji u doba kad 90 posto ljudi nije išlo na skijanje. A u mojim godinama bi bilo blesavo da idem. Ali divim se ljudima koji u 60-oj skijaju, pa kad dođu slomljenih ruku i nogu doma, jako se čude. Da ja želim probati nešto novo, išla bih na Havaje", kaže.

Možda za neko skupo putovanje zaradi izdavanjem nove knjige, o kojoj nam je otkrila pokoju sitnicu. "Zove se `Kosturi okruga Madison`. Tema joj je, kad žena sjedi s mužem u kamionu, a vidi ljubavnika na pet metara, pita se da li da siđe s kamiona ili da ostane s mužem. Uglavnom, knjiga ima `happy end`", kaže te dodaje kako svatko za sebe može protumačiti što to znači.

"Sigurna sam da će i ova godina biti uspješna, sve moje jesu, jer sam jednostavno ženska koja zna raditi svoj posao"

Vedrana se pohvalila i kako nema problema sa siječanjskom depresijom, već je, naprotiv, euforična zbog toga što toga što poslovno dobro stoji. "U totalnoj sam euforiji. Igra mi `Dabog da te majka rodila` u riječkom kazalištu, `Kad je muškarac peder, kad je žena kurva` u Ljubljani, dvije knjige su mi izašle u Rusiji, pa jedna i u Italiji, tako da sam toliko uspješna da vrištim od sreće, o depresiji nema ni govora. Sigurna sam da će i ova godina biti uspješna, sve moje jesu, jer sam jednostavno ženska koja zna raditi svoj posao. Jedino čega se bojim je bolest, a drugo je sve tehnika", iskrena je Vedrana.

"Vedrana Rudan je rekla da ono što vi mislite da joj fali, ne fali joj"

Na prelasku u novu nije donosila nikakve nove odluke, no otkrila nam je što bi voljela u 2012. "Odluke donosim iz sata u sat, a da mogu odlučiti što želim u novoj godini, zaista bih htjela povjerovati da će ova vlada biti drukčija od one prošle. Vjerovala bih ovoj vladi jako kad ne bi imala ekipu iz HNS-a uza sebe. HNS-ovci su toliko puta iznevjerili ljude koji su u njih vjerovali, (ja nikada nisam), pa ovoj vladi ne vjerujem sve dok je `u kompi` s njima. Mislim da je Vesna Pusić jedna napuhana osoba okružena kriminalcima kojoj nikad ne treba vjerovati", kaže Rudan. Na pitanje bi li onda Milanoviću savjetovala da ih se riješi, spisateljica kaže: "Znam da ih se on ne može riješiti jer to u je vjerojatno netko postavio kao uvjet, pretpostavljam Europa, koja je s HNS-om odavno `u kompi`. A kad bi ih se mogao riješiti, to bi mu bio potez života, i njemu i nama".

Na kraju razgovora Vedrana je primijetila kako tekstovi o njoj uvijek izazovu bujicu komentara. "Nadam se da neću nakon svakog intervjua na Indexu imati tri milijuna komentara o tome što meni fali. Vi napišite: `Vedrana Rudan je rekla da ono što vi mislite da joj fali, ne fali joj`", poručila je spisateljica.

Pročitajte više