Veliki vodič kroz Doru: Koji je redoslijed nastupa, kako se bira pobjednik...

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Renato Branđolica/HRT

U četvrtak navečer održat će se prva polufinalna večer Dore, hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije.

Ovogodišnje natjecanje održat će se u studiju Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju, za razliku od prethodnih godina kada se održavalo u Opatiji. U dvije polufinalne večeri, 22. veljače i 23. veljače, publici će se predstaviti ukupno 24 izvođača, a njih 16 će proći u finale, koje će se održati u nedjelju, 25. veljače.

Prva polufinalna večer

Prva večer Dore predstavit će nam sljedeće pjesme:

1. Noelle – Baby, Baby

2. Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin – Vodu piti trizan biti

3. Stefany – Sretnih dana dat’ će Bog

4. Misha– One Day

5. Erna – How Do You Love Me

6. Eugen – Tišine

7. Vinko – Lying Eyes

8. Barbara Munjas – Nepobjediva

9. Let 3 – Baba roga

10. Lana Mandarić – More

11. Pavel – Do mjeseca

12. Saša Lozar – Ne plačem zbog nje

Druga polufinalna večer

Druga večer u petak, 23. veljače, donosi nam:

1. Lu Dedić – Plavi leptir

2. James Night – Nebo plače

3. Lara Demarin – Ne vjerujem ti

4. Alen Đuras – A Tamburitza Lullaby

5. The Splitters – Od kad te sanjam

6. Boris Štok – Can We Talk

7. Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

8. ET – Pametnom dosta

9. Vatra – Slatke suze, gorka ljubav

10. Damir Kedžo – Voljena ženo

11. Natalie Balmix – Dijamanti

12. Marcela – Gasoline

Kako se bira pobjednik?

Iz svakog polufinala u finale će proći osam natjecatelja, a odluku o njihovom nastavku natjecanja donijet će isključivo publika svojim glasovima putem televotinga. U finalu će situacija biti nešto drugačija, odnosno o bodovima će odlučivati 50% žiri i 50% publika preko televotinga.

Za razliku od prethodne tri godine, neće biti 10 regionalnih žirija, već ukupno osam – četiri regionalna (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) i četiri međunarodna žirija s Eurosonga: Italija, Njemačka, Ukrajina i Island. Svaki ocjenjivački sud imat će tri člana, a činit će ih glazbeni profesionalci, skladatelji, glazbeni kritičari i producenti.

Pripremili su i show program

U prvoj večeri polufinala nastupit će francuski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu Slimane. Radi se o jednom od trenutno najpopularnijih pjevača u Francuskoj, koji je pobijedio u petoj sezoni francuske inačice showa The Voice i prodao preko 2 milijuna primjeraka albuma, pet puta osvojio nagradu NRJ Music Award i ostvario preko 2 milijarde streamova na digitalnim glazbenim servisima. Na Eurosongu se predstavlja pjesmom Mon amour, a nju će otpjevati i na Dori. 

U drugoj večeri Eurosonga nastupit će predstavnica Slovenije na ovogodišnjem Eurosongu Raiven. Ona je izabrana nakon što ju je preslušao i ocijenio žiri međunarodnih stručnjaka. Pjevačica Sara Briški Cirman je mezzosopranistica i pop pjevačica, a na Eurosongu će pjevati pjesmu Veronika, koja je inspirirana legendom o Veroniki Desinićkoj. Pjesmu autorski, među ostalima, supotpisuje i Bojan Cvjetičanin, pjevač grupe Joker Out, koja je prošle godine oduševila na Eurosongu.

HRT je pripremio i iznenađenje za gledatelje, a to je da će u drugoj polufinalnoj emisiji premijerno svoju prvu pjesmu Maštarija predstaviti Martin Kosovec, ovogodišnji pobjednik showa The Voice Hrvatska.

HRT je najavio da će u finalnoj večeri Dore 2024. show prirediti prošlogodišnji pobjednik Dore Let 3, a kako se riječki bend i ove godine natječe, to znači da će dvaput izaći na pozornicu u finalnoj emisiji. Stoga je HRT odlučio da će Let 3 nastupiti nakon završetka glasanja i nakon što svi žiriji daju svoje ocjene izvođačima/pjesmama kako njihov nastup ne bi utjecao na krajnji rezultat glasanja.

Pozornica i voditelji

HRT je otkrio i kako će izgledati ovogodišnja pozornica Dore. Scenografiju potpisuje HRT-ov scenograf Igor Juras, redatelj je Ivan Miladinov, a rasvjeta je u rukama dizajnera svjetla Marka Foretića.

Voditelji prve polufinalne večeri bit će Maja Ciglenečki i Duško Ćurlić, a Dušku će se u drugoj večeri na pozornici pridružiti Anja Cerar. Finale Dore 2024. vodit će svih troje voditelja.

Na kladionicama za Doru 2024. na stranici Eurovision World na prvom mjestu je Baby Lasagna, koji je u natjecanje ušao nakon što je Zsa Zsa odustala. Na drugom mjestu kladionica je Let 3, a na trećem Damir Kedžo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.