Venecijanski karneval: Maske za turiste i jackpot za trgovce

KARNEVAL u Veneciji, koji počinje u subotu, postao je institucija koja privlači stotine tisuća osoba sa svih strana svijeta, ali predstavlja prvenstveno neočekivani jackpot za trgovce u mrtvoj sezoni.

Formula s uličnim spektaklima, karnevalskim povorkama, koncertima i izložbama toliko se sviđa venecijanskim ugostiteljima i hotelijerima da su joj se priklonili i za izdanje 2004.

Ovogodišnji karneval pod nazivom "Orient express", nudi "kostimirano putovanje Putom svile: Indija, Tajland, Kina, Japan" kojim je kročio Marco Polo, navodi se na službenoj Internet stranici (www.carnevale.venezia.it).

No, to će biti prvenstveno putovanje vremenom: dođaganje će trajati ukupno 18 dana (posljednji je dan 23. veljače) nasuprot 11 dana 2003. godine.

"Prethodna izdanja bila su prekratka te, budući da smo glavni financijeri događanja, zatražili smo da ga se produži", objašnjava izravno Claudio Scarpa, predsjednik hotelijerske udruge grada AVA.

Trgovci se također nadaju porastu svojih prihoda. Njihov brutto promet iznosio je tijekom tog razdoblja, a prije produžetka, oko 50 milijuna eura, tvrdi Scarpa.

Trećina zarade odlazi hotelijerima dok 25.000 ponuđenih ležaja u gradu jedva zadovoljavaju potražnju. "Bez karnevala, hoteli bi u ovom razdoblju bili prazni a posjećenost beznadna do Uskrsa", objašnjava Scarpa.

Brza provjera kod centara za telefonsku rezervaciju ukazuje na to da je grad doista gotovo pun u razdoblju završetka karnevala. Zadnje raspoložive sobe stoje najmanje 200 eura i smještene su s druge strane lagune, na Lidu.

Organizatori karnevala nadaju se ove godine premašiti legendarni prag od milijun i pol posjetitelja. Mnogi će biti jednodnevni posjetitelji, Talijani iz obližnjih regija ili posjetitelji smješteni u okolici koji napuštaju Veneciju kad se smrači.

Ostat će međutim priličan broj stranaca, njih između 250 i 300 tisuća, koji će provesti jednu ili dvije noći na licu mjesta, ponekad cijeli tjedan.

Radi se o "zlatnoj" klijenteli, objašnjava Scarpa. Ne oklijeva potrošiti puno u barovima i restoranima, kupiti ili unajmiti kostime i maske po visokim cijenama u trgovinama.

Francuzi, Nijemci i Britanci predstavljaju čelni trio najzastupljenijih i najrastrošnijih nacionalnosti tijekom "fašnika". Može ih se vidjeti kostimirane i okupljene oko najposjećenijih turističkih odredišta u gradu, između mosta Rialto i Duždeve palače.

U tolikoj mjeri da upoznati kostimiranog stanovnika Venecije na zadnji dan karnevala na Trgu Svetog Marka postaje izazov.

Pročitajte više