Vera Svoboda pokopana na osječkom groblju. Počast joj odali i tamburaši

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

DANAS je na osječkom Aninom groblju uz članove obitelji, prijatelje i poznanike pokopana Vera Svoboda. Mir je pronašla uz neprežaljenog supruga Julija Njikoša, koji je preminuo 2010. godine. Ispraćena je uz tamburaše.

Jučer je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana komemoracija za preminulu zvijezdu. Govore su održali gradonačelnik Ivan Radić, Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, glavni urednik HRT Radio Osijeka Davor Lončarić te intendant osječkog HNK Vladimir Ham.

Bila je jedna od najvećih zvijezda u Jugoslaviji 1970-ih

Podsjećamo, Vera Svoboda preminula je u dobi od 87 godina. Bila je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku i u kazališnim predstavama već sa šesnaest godina.

Nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe i bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije. Često je nastupala za hrvatske iseljenike. Njezin suprug Julije Njikoš, poznati muzikolog i novinar, producirao je i aranžirao najveći broj njenih pjesama.

Pročitajte više