Vice nahvalio Hrvatsku: "Dalmacija je najbolja destinacija za partyje u Europi"

Instagram

HRVATSKA je najpopularnija europska party destinacija, piše britanski Vice. U tekstu pod naslovom "Sunce, more i glazba: Hrvatska je najveća party destinacija u Europi" novinar je analizirao party scenu u Dalmaciji i ocijenio da je Hrvatska raj za partijanere. 

Novinar Vicea tekst je započeo pričom o dalmatinskoj buri koja je dočekala Nicka Colgana, osnivača Garden festivala, kada je 2006. prvi put organizirao festival. Četristotinjak Engleza koji su 2006. došli u Petrčane dočekala je strašna bura, a Colgan je bio uvjeren da je njegov projekt propao. Ipak, sljedeće godine je organizirao isti festival koji je danas jedan od najpoznatijih u Hrvatskoj i Europi. Colgan je pozvao i druge da organiziraju festivale u Dalmaciji, a poslušao ga je Noah Ball koji je 2008. pokrenuo prvi Outlook festival u Petrčanima.

The Garden Festival i Outlook nisu išli zajedno te je Ball svoj festival preselio na Zrće i tako je, prema Viceu, započela era partyja u Hrvatskoj.

Ball je u Petrčanima imao problema i s crkvom, budući da je netko od partijanera uništio vrata lokalne crkve, te mu se bijesni svećenik požalio na nemoral. Ball kaže da zbog toga i dalje crkvi daje 500 funti godišnje, ali se smije kada se toga sjeti.

Partyje na Zrću Vice opisuje kao raj za Britance željne cuge i spolnih bolesti, a klub Papayu kao mjesto gdje je počela hrvatska party scena. Iako je otvoren 2002. godine, Papaya je turistima iz Europe postala poznata tek 2008. kada je Tiesto tamo održao nastup.

Osim lokacijama, Vice se pozabavio i sukobima vlasti i organizatora oko festivala, te prenio priču oko drame s Garden Festivalom u Tisnom. Napominju da su strani organizatori u Dalmaciji stvorili party scenu te da je zahvaljujući stranim festivalima Dalmacija postala top destinacija za partijanere.

Pročitajte više