VIDEO Anno: Tonči Huljić kao veliki zavodnik doputovao u 10. stoljeće

Foto: Press

"OMILJENI svirač i zabavljač kralja Tomislava Antonius ex Pharos de Pitva", u 21. stoljeću u narodu poznat pod imenom Tonči Huljić, posjetit će šesnaestero vrijednih i lojanih stanovnika dvorca Ribnik i uljepšati im svakodnevicu glazbom i pjesmom.

Netom što je svojim dvoranima knez Krševan prenio poruku kralja Tomislava o početku priprema za novu borbu protiv Bugara, kralj je svoje vrijedne i odane podanike odlučio razveseliti poslavši im svog omiljenog zabavljača. Tonči Huljić svratio je u dvorac, naučio kandidate pokoju srednjovjekovnu pjesmu, vježbao s njima falset i ostale tehnike pjevanja i glazbenog izražavanja, a udijelio im je i pokoji savjet o ljubavi, sreći i životu u srednjem vijeku.



Kraljevog zabavljača prati glas velikog zavodnika, a društvo mu je u posjetu dvorcu pravila smjela djeva s mandolinom koja u će u tren mandolinu zamjeniti s dva oštra bodeža ukoliko kakvi drumski razbojnici zaprijete njenom gospodaru. Antonius je najstariji sin velikog hvarskog veleposjednika, ali i veliko razočarenje svome ocu. Umjesto ratnika ili barem popa, njega su zavele muze i lokalne krčmarice. Otac ga šalje u Padovu na škole no on nije stigao dalje od Venecije.

Pročitajte više