Video - Balkan vs. Eurosong: Opet se osjeća bratstvo i jedinstvo

ŽIVIMO u ludim vremenima. Plaće padaju, troškovi života rastu, ljudi ostaju bez poslova, Ameri imaju crnog predsjednika, Alex Jones u svom novom dokumentarcu tvrdi da je Obama postavljen od strane Wall Streeta i načelno nije dobro, ali ono na što mi Europljani uvijek možemo računati izbor je nove pobjednice Eurosonga koji će se ove godine održati u Moskvi.

Zemlje bivše Jugoslavije pripremile su "najbolje" i obučile ih da nas predstave u najboljem mogućem svjetlu. I koliko god nitko ne želi da nas se trpa u isti koš sa svim tim državama s kojima smo dijelili isto ime i, prema nekima, ništa više, Eurosong kao da nas ponovno ujedinjuje i kao da u trenucima dodjeljivanja bodova ponovno osjećamo ono staro "bratstvo i jedinstvo". Čak štoviše, kao da se trenutna politička klima reflektira na broj dodijeljenih bodova. Na neki način već znamo da Hrvati ove godine Slovencima neće dati pišljiva boba (i vice versa) i osjetit ćemo se izigranima ako bude drugačije. Drugim riječima: "Tko želi naš teritorij, ne zaslužuje bodove". Ne bi me iznenadilo da Slovenci na neki način pokušaju oteti bodove Hrvatskoj i pripišu ih sebi.

Sve u svemu, bit će ovo zanimljiva borba

No, pjesme su izabrane, a lista je konačna. Nema tu prevelikih iznenađenja, sve su to metiljavi pjesmuljci za široke mase koji već godinama nemaju većeg značaja i na top listama se održavaju taman toliko dugo da ih već idući tjedan zaboravimo. Ako se netko maskira u demona, nečastivog ili golemu ružičastu pticu koja na pozornici serucka jaja i neartikulirano urliče riječi dozlaboga glupe pjesme, možda ćemo o izvođaču pričati nešto duže, ali generalno to su pjesme s rokom trajanja prosječne voćke. Svake godine cjelokupni show sve više izgleda kao homoseksualni doživljaj campa i to je to.

Ipak, ono što nas najviše zanima, izbornice su iz susjedstva. Jesu li susjedi izabrali bolju pjesmu? Što palamude Slovenci? Hoćemo li se vratiti u "legendarnu" '89 kada su, realno, pobijedili Hrvati ili u "kletu" 2007.? No, bacimo pogled na pjesme i prosudite koliko su pjesme slične, odnosno različite.


HRVATSKA

Igor Cukrov - Lijepa Tena
Realno gledajući, da ovu pjesmu pustite bilo kome tko ne zna iz čijeg je pera potekla, mislim da bi i prosječni laik nanjušio nedjelo bračnog para Huljić. Svi očekivani elementi Huljić produkcije su tu. Pjesma djeluje kao da ste je čuli već pet tisuća puta (ali u izvedbi nekog drugog iz Huljićeve ergele), spora je, neupečatljiva, patetična i nema prevelike šanse da nekom privuče pažnju. Naravno, postoje i oni koji smatraju kako je riječ o sasvim solidnoj pjesmi koja na ovogodišnjem izboru neće dosegnuti visoku poziciju.

BOSNA I HERCEGOVINA
Regina - Bistra Voda

Isprva djeluje kao nešto što je trebalo završiti na albumu Hari Mata Harija, ali je iz potpuno razumljivih razloga ispala s konačnog tracklista. I naravno da sve te pjesme moramo gledati u kontekstu Eurosonga i činjenice da ni ove godine natjecanje neće izroditi "punokrvni" hit koji će s nama ostati zauvijek, ali Bosna ove godine odlazi s pjesmom koja je u istom rangu kao i naša.
 

SRBIJA
Marko Kon & Milan Nikolić - Cipela

Ako ste ikada poslušali opus slovenskog izvođača Magnifica, prepoznat ćete stil i zaključiti da se netko pošteno okoristio njegovim radom. Nismo upoznati s tim je li "Manjifiko" na bilo koji način sudjelovao u radu na ovoj pjesmi, ali tako zvuči. Nažalost, nedostaje prepoznatljivi humor slovenskog pjevača ili karakteristični komični odmak, ali ako ništa drugo, djeluje kao nešto što bi moglo proći u narodnjačkim klubovima. Isto tako, čupavi pjevač djeluje kao nužno potrebni vizualni trik koji će vam odvući pažnju od same pjesme.


CRNA GORA
Andrea Demirović – Just Get Out Of My Life

Bezličnoj disko pjesmici Crne Gore ne predviđamo sjajne rezultate jer istog trenutka kad je poslušate teško da ćete zapamtiti bilo što, a još je mršavija šansa da ćete je pjevušiti. Ovo bez ikakvih problema može biti pjesma bilo koje zemlje koja u momentu izbora nije imala boljih opcija. Ne isplati se previše riječi trošiti na ovo jer ako ste najgori u društvu nimalo impresivne "šestorke", stvari nikako ne idu u vašu korist.
 

SLOVENIJA
Quartissimo – Love Symphony

Među ponuđenim pjesmama ovaj, većim dijelom instrumentalni cirkus djeluje kao nešto što bi moglo privući pažnju publike, a i zvuči kao nešto što očekujete od pjesama s Eurosonga. S druge strane, najveći je problem to da u nešto više od tri minute imaju skoro dvije minute glazbe bez ženskog vokala koji se samo povremeno ubacuje. Ako ste baš jako ludi za koreografijama, možda vas zabavi fora sa svjetlima i sjenama, ali bojimo se da ni to nije dovoljno efektno. No, sve je moguće.

MAKEDONIJA
Next Time – Nešto Što Ke Ostane

Next Time vizualno djeluje kao nekarizmatični Jon Bon Jovi tribute bend, dok glazbeno zvuče još gore. Vjerojatno postoje određeni krugovi koji će u ovom prepoznati kvalitete hita koji zaslužuje solidan plasman na Euroviziji, a treba respektirati i činjenicu da se ne koriste vizualnim trikovima kao "Lordi". No, upravo taj nedostatak vizualnog identiteta mogao bi ih koštati dobre pozicije jer, budimo realni, pokazalo se da pjesma ponekad i nije najbitnija.

Pročitajte više