Video - Eurosong: Hrvatska pri dnu ljestvice, Norvežani uvjerljivo najbolji!

UPRAVO onako kako su kladionice i predvidjele, pobjedu na najvećem Europskom glazbenom natjecanju odnio je mladi Norvežanin Alexander Rybak sa skladbom "Fairytail", za koju je sam napisao tekst i glazbu, te s 387 bodova uvjerljivo iza sebe ostavio drugoplasiranu mladu Islanđanku Yohannu, koja je od svojih kolega s kontinenta dobila (tek) 218 bodova.

Naši uzdanici, mladi i neiskusni Igor Cukrov i Andrea Šušnjara smjestili su se na 18. mjesto, pri samo dno ljestvice, a s obzirom na uspjeh koji je "Lijepa Tena" polučila u domovini (naime, ovdje se nije plasirala ni kao radijski hit), šugav plasman na Eurosongu Huljićevog tima je, mogli bismo reći, zaslužen. Eurosong tako sljedeće godine po treći put odlazi u Norvešku, a mladi Alexander, koji se na scenu probio preko norveške verzije "Pop idola", zasluženo se okitio pobjedom, i kući otišao s nadama u, vjerujemo, barem europsku slavu.

Večerašnji, 54. po redu Eurosong, otvorio je Rus Dima Bilan, koji je zahvaljujući svojoj uspješnici "Belive" ove godine iz Beograda u Moskvu doveo natjecanje za najbolju pjesmu Europe. Nakon njega, uslijedili su nastupi Litve i Izraela, a naši predstavnici u prepunoj dvorani i milijunskim auditorijem ispred malih ekrana nastupili su peti po redu.

Kao što i priliči paradi ovakvog kalibra, scena i scenografija u Moskvi večeras su impresivne, a organizatorima, čini se, ni neredi na gay paradi koja se danas paralelno s Eurosongom održava, nisu uspjeli pomrsiti konce. Treća po redu nastupila je impresivna Patricia Kaas, koja je prije mjesec dana upravo ovu dvoranu napunila sama samcata, a svojim jednostavnim nastupom odala je da je jedini atribut na koji se ova pariška dama oslanja večeras njezin glas i melodija koja neodoljivo podsjeća na stare i uspješne francuske šansone.

"Lijepa Tena" - korektno, ali krajnje nemaštovito

Nakon prelijepe Šveđanke Malene Emman, inače operne pjevačice izuzetne popularnosti u domovini, na scenu su stupile i naše uzdanice, Igor Cukrov i Andrea Šušnjara. Iako je "Lijepa Tena" proglašena najgorom pjesmom u Moskvi, našim predstavnicima ni nastup nije bio jača strana. Doduše, odradili su ga konkretno i vokalno jako, ali toliko nemaštovito da je graničio s negledljivim.

To isto se ne bi moglo reći i za preslatku Portugalku Flor-de-lis, koja je zaigrala na nacionalna obilježja svoje zemlje i uz plesače uspjela podići statičnu publiku na noge. Nakon nje nastupila je simpatična Islanđanka Yohanna, koja je, kako je sama rekla, bila jako iznenađena kada se našla u finalu. Nakon nje, nastupio je predstavnik Grčke, Sakis Rouvas, već baždaren u priredbama ove vrste jer je, podsjetimo, na Eurosongu već nastupao, ali je jedan i vodio. Inače, Sokis je također jedan od favorita, a kako kaže naš Duško Ćurlić, omiljen je i među muškarcima, jednako kao i među ženama.

Ukrajinka predstavila Rusiju, Azerbejdžance na probi posjetio sam Putin

Uslijedili su nastupi predstavnica Armenije, sestara Inge i Anushe, zatim Anastazije, ruske predstavnice, a inače Ukrajinke, kojoj je direktni ulazak u finale osiguran samim domaćinstvom priredbe. Oduševljenje koje je izazvala pojavivši se na domaćoj pozornici nepotrebno je spominjati, ali spomenut ćemo da je ova mlada dama odjenula nešto što neodoljivo podsjeća na običnu plahtu (iako ne sumnjamo da je u pitanju plahta od skupocjenog materijala) te da se tijekom svojeg nastupa s mjesta niti jednom nije pomaknula.

"Dame i gospodo, pozdravite Ditu von Teese"

Azerbejdžanci, favoriti kojima je na probu počast došao odati i sam Putin, zaigrali su na duge noge i seksipil AySel, druge polovice dueta AySel i Arash. Uslijedio je nastup Bosne i Hercegovine, Moldavije, Malte te Estonije, koja je u svoj nastup ubacila elemente klasične glazbe te klasičnih glazbala. Nakon njih uslijedio je danski predstavnik Brinck, sa svojom pjesmom "Belive Again", a nakon njega uslijedila je Njemačka, koja je, sukladno najavama, na pozornicu dovela kraljicu burleske, Ditu von Teese. Međutim, čak i bez Dite, koja se na pozornici pojavila tek nekoliko zadnjih sekundi nastupa i samo dva puta se izvila, Njemačka, ako je suditi po dosad viđenom, ima šansi za pobjedu.

Turska predstavnica Hadise, koja je nastupila nakon Njemačke, čak i prekrasnim djevojkama te zavodljivim trbušnim plesom nije uspjela nadmašiti nastup veselog i šarmantnog Nijemca, a to nije pošlo za rukom ni mladoj Albanki Kejsi Toli, koliko god se ona to svojim golim nogama trudila učiniti. Nakon preslatke Albanke nastupio je jedan od favorita, Norvežanin Alexander Rybak, zatim Ukrajinka Svetlana Loboda, koja je i dalje jedina izvođačica ove godine koja igra na otvoreni seksipil te Rumunjka Elena sa skladbom "The Balkan Girl".

Pjesmu za predstavnicu Velike Britanije Jade Ewen napisao je legendarni brodvejski producent i autor mnogih mjuzikla, Lloyd Webber, jedan od najuspješnijih britanskih umjetnika koji je osvojio niz prestižnih priznanja, a prekrasna Jade, kojoj se Webber pridružio na pozornici za klavirom, otpjevala je nekoliko zahtjevnih dionica pjesme "It's My Time" besprijekorno.

A sada slijedi ono najnapetije i najzanimljivije - glasanje!

Posljednji su nastupili Finci te španjolska senzacija Soraya, a ono što nas sljedeće očekuje je najzanimljiviji i najnapetiji dio natjecanja - glasanje.

A u međuvremenu, dok čekamo da se Rusija poveže s ostalim europskim studijima, Rusi su nam priredili i malo iznenađenje, ili demonstraciju moći, kako se uzme: u prijenos su se izravno uključili astronauti sa svemirske stanice smještene  daleko u Zemljinoj orbiti, i to samo kako bi pozdravili i uvećali najveću paradu kiča u glazbenoj povijesti Europljana. Eto, i to se može!

I glasanje krenulo - Hrvatska doduše nije dobila još niti jedan bod, a ako je suditi prema početku glasanja, Norveška je apsolutni favorit, te je odmah zauzela poziciju na prvom mjestu ljestvice. Norvešku slijede Velika Britanija i Turska, a u međuvremenu i Hrvatska je dobila jedan bod, i to od Islanđana. Domaćini Rusi osam bodova su dali Estoniji, deset fenomenalnoj Francuskoj, te dvanaest očekivano Norveškoj, koja sad, iako je tek deset zemalja glasovalo ima već 111 bodova.

Hrvatska, još uvijek s jednim bodom, od Crne Gore dobila je osam bodova, Norvežanima su dali deset, a očekivano, Bosni i Hercegovini visokih dvanaest. Andora je Sorayi, koja je zasad jedina bila bez bodova, dodijelila dvanaest, a Finska je svoje najviše bodove dodijelila Norveškoj, Islandu i Estoniji! Hrvatska je četiri boda dobila i od Makedonije, koji su najviše, dvanaest, dali Turskoj.

Bodove naših susjeda, Bosne i Hercegovine, podijelio je Laka, a najveći mogući broj bodova dali su, prema ustaljenim dobrosusjedskim običajima, upravo nama. Srbija, iz čijeg studija se javila Jovana Janković, prošlogodišnja voditeljica Eurosonga, nama je dala kurtoaznih pet bodova, osam Velikoj Britaniji, deset Norveškoj, a dvanaest Bosni i Hercegovini.

Iz zagrebačkog studija javila se Mila Horvat, koja je deset bodova dala Azerbejdžanu, a dvanaest Bosni i Hercegovini, očekivano. Hrvatska je dva boda dobila i od Moldavije, pet od Azerbejdžana, a i prije nego što su sve zemlje dale svoje glasove, stanje na ovogodišnjoj Eurosong ljestvici već je bilo prilično jasno.

Sada mladom Norvežaninu Alexanderu Rybaku preostaje da obavi Europsku turneju, te uživa u svojoj slavi i popularnosti, što se za naše predstavnike još uvijek ne može reći. Ukoliko možemo procjenjivati prema glasovima Europljana (njemu su dali gotovo dvostruko više nego drugoplasiranim Islanđanima), on se za svoju karijeru ne treba brinuti, dok nama ostaje da još jednom pokušamo pronaći formulu uspjeha koja bi jednog dana Eurosong mogla dovesti ponovo u Zagreb!

I za kraj, pogledajte kako se Hrvatska dosad plasirala na Eurosongu, kako je bilo na prve dvije polufinalne večeri provjerite ovdje i ovdje, a ukoliko ste nostalgični za sjećanjem na prošlogodišnji Eurosong, članak s istog pogledajte ovdje.

V.V.
Foto: eurosong.tv, Index

Pročitajte više