VIDEO Hit godine: Novi "It" je toliko strašan da pravi klaunovi gube posao

Foto: Press

LJUBITELJI horora vjerojatno su itekako dobro upoznati s klasikom Stephena Kinga koji je 1990. uprizoren u nezaboravnoj miniseriji koja se urezala u pamćenje svih klinaca čiji roditelji nisu pazili što im djeca gledaju.

Međutim, ono što će mnoge iznenaditi jest podatak da sve ukazuje na to da je novo uprizorenje kultne knjige potencijalni hit i daleko kvalitetnija verzija priče od one koju pamtimo iz serije u kojoj smo uživali kao klinci.

Naime, publika je tijekom prvih projekcija izuzetno pozitivno reagirala na film, a upućeni tvrde da će slično reagirati i kritičari jer navodno se radi o jednom od najboljih filmova godine.

"It" bi mogao postati hit godine

Mnogi predviđaju da bi film u vikendu otvaranja mogao zaraditi više od 50 milijuna dolara što znači da bi mogao biti najuspješniji horor film u povijesti i da bi se moglo raditi o najboljem rujanskom otvaranju ikad.

"It je jeziv, krvav super zabavan, neodoljivo romantičan i jedan od osobno najdražih filmova godine", napisao je kritičar Erik Davis za Fandango, a istog su mišljenja i ostali kritičari koji žele da ovo postane jedan od najuspješnijih filmova 2017.

Nitko nije očekivao da će film biti toliko dobar

Čak je i Stephen King bio iznenađen time koliko je film dobar: "Nadao sam se, ali nisam bio spreman za to koliko je film dobar. Drukčiji je, ali u isto vrijeme publika će na to pozitivno reagirati. Obožavat će likove, a što se mene tiče, likovi su najbitniji. Ako uspijete natjerati ljude da zavole likove, da im je stalo do njih, uspjet ćete i prestraviti publiku. Uvjeren sam da će fanovi uživati, a neki od njih pogledat će film više puta. Čak sam ga i ja dva puta gledao i drugi puta otkrio nešto novo".

Nostalgiju na stranu, hit miniserija iz devedesetih imala je izvanrednog Tima Curryja u ulozi jezivog klauna Pennywisea, međutim, ne smijemo zaboraviti ni to da je serija bila neujednačena pa smo imali snažnu priču o klincima i daleko slabiju priču o odraslima zbog čega ni kritike nisu bile najsjajnije.

Oni koji ne znaju o čemu je riječ, trebaju znati da radnja prati skupinu prijatelja, većinom "luzera", koji postaju plijen sadistički nastrojenog čudovišta koje ima sposobnost transformirati se u najgore strahove svojih žrtava, ali uglavnom se manifestira u obliku manijakalnog klauna Pennywisea zbog čega mnogi i dan danas ne simpatiziraju klaunove i smatraju ih jezivima.

Pravi klaunovi u problemima

No, čini se da će nove generacije klinaca imati još veće probleme, a nije lako ni pravim klaunovima koji tvrde da zbog agresivne promotivne kampanju imaju sve manje posla. I dok mnogi ove vapaje odbacuju uz smijeh, nije teško povjerovati da mnogi klinci, ali i njihovi roditelji, neće biti pretjerano skloni angažiranju klaunova ako ih netko kvalitetno preplaši pričom o klaunu ubojici.

"Klaunovi se ljute na mene. Žao mi je, većina njih je odlična, ALI... klinci su se oduvijek bojali klaunova. Ne ubijajte glasnika jer samo prenosim poruku", napisao je King na Twitteru.

Kako će se ovo odraziti na klaunsku industriju vidjet ćemo nakon 8. rujna kada će se prvi od dvaju filmova Andyja Muschiettija pojaviti u kinima. Prvi film, utemeljen na prvoj polovici knjige, prati skupinu klinaca koji osnivaju "Klub luzera" i kreću u obračun s demonskim klaunom koji terorizira ne samo njih već i kompletni gradić Derry u Maineu.

197 milijuna pregleda u jednom danu

Ulogu Pennywisea ovog je puta preuzeo 27-godišnji švedski glumac Bill Skarsgard (Simple Simon, Allegiant, Hemlock Grove, Atomic Blonde), a redatelj Muschietti rekao je da se odlučio za novi pristup jer nikada mu se nije svidio Pennywise iz serije: "Ne sviđa mi se klaun 20. stoljeća. Ako je ovo entitet koji je prisutan tisućama godina, više mi smisla imaju stari klaunovi. Recimo, oni iz 19. stoljeća".

I čini se da je u pravu jer trailer filma u 24 sata pogledan je 197 milijuna puta, a to nije mala stvar jer radi se rekordu koji je video postigao u jednom danu.

Inače, redatelj je unio još jednu promjenu. Radnju iz pedesetih prebacio u osamdesete pa ćemo dobiti i malog tog "Stranger Things" štimunga koji se pokazao kao pun pogodak. Tim više jer jedna od uloga pripala je i zvijezdi Netflixove serije, mladom Finnu Wolfhardu koji će zaigrati Richieja Toziera.

Dobro je znati i da nećemo dobiti razblaženu verziju predloška pa najmlađima neće biti omogućeno da film pogledaju u kinima zbog "zastrašujućih scena, pretjeranog nasilja i vulgarnosti". A to je dobar znak.

Kad će drugi dio?

Pennywise će biti jeziviji, radnja će biti bliža onoj iz predloška (osim vremena radnje), a budući da Muschietti nema problema s tim da sve sa snimanja dijeli na svom profilu, fanovi su imali prilike vidjeti da je redatelj obratio nevjerojatnu pažnju na najsitnije detalje.

Primjera radi, bicikl Silver prenesen je do najmanjih detalja kako bi bio što sličniji onome kako je opisan u knjizi.

Sve su ovo odlične vijesti za ljubitelje Kinga, književnog predloška, ali i generalno žanra horora jer čini se da bi Stephen King mogao dobiti još jedno kvalitetno uprizorenje u moru previše očajnih i premalo dobrih.

Rad na drugom dijelu filma trebao bi početi u siječnju iduće godine.

"Scenarij za drugi dio vjerojatno ćemo imati u siječnju. U idealnoj situaciji, pripremne radnje počele bi u ožujku. Prvi dio je klincima, a drugi o odraslima, 30 godina kasnije s povremenim flešbekovima u 1989.", rekao je Muschietti.

Pročitajte više