VIDEO Hrvat u Egiptu plivao s najvećim morskim psom: "Bio sam izbezumljen"

NAŠ čitatelj Ivan Ivoš poslao nam je nevjerojatnu snimku. On je tijekom medenog mjeseca sa svojom suprugom Jelenom u egipatskom odmorištu Sharm El Sheikh na području Sharks Baya uočio, snimio i plivao s najvećim morskim psom na svijetu - kitopsinom.

 

Zbog njene rijetkosti uočavanje ove vrste ribe smatra se velikom srećom. Kitopsina je najveća riba i morski pas na svijetu. Golema je i može doseći maksimalnu dužinu od oko 18 metara, iako ih je većina prosječno duga 12 metara. Životinja sa snimke duga je oko 15 metara.

"U Egiptu smo postali poznati, svi se žele slikati s nama"

Ivan nam je ispričao kako često ljetuje i roni u Egiptu gdje je odlučio provesti i medeni mjesec sa svojom suprugom. Proveli su 16 dana u jednom odmaralištu, a on je svakog dana ronio pa snimao i kornjače i stotinjak vrsta prekrasnih riba. No vidjeti kitopsinu stvarno je rijetkost.

"Ronioc koji je bio sa mnom ima preko 4000 urona godišnje, inače je iz Egipta, i samo je jednom u životu vidio kitopsinu, i to je bila znatno manja. Ova je bilo stvarno velika i u savršenom je stanju - ima lijep raspored točki, nema ni ozljeda. To je baš velika sreća", opisao nam je.

"Tamo smo kod njih postali jako poznati, tamo smo celebrityji, hoće se svi slikati s nama. Oni to smatraju velikom srećom", dodao je. Kaže da su išli na normalan uron i proučavali podmorje. On je prvi uočio morskog psa i javio je svom kolegi koji je ronio s njim.

"Mahnuo sam Ahmedu, ono proizveo sam zvuk da me čuje. Kad je on čuo, odmah je otišao uključiti kameru. Ja sam se zadržavao u području gdje je bio morski pas i onda smo snimali. Bili smo izbezumljeni od sreće. Mislim, to je stvarno velika sreća jer je to vrlo rijedak primjerak", navodi.

"Prvo sam vidio samo točke..."

Objasnio je da se kitopsine ne zadržavaju dugo na jednom mjestu, nego se kreću iz vode u vodu i zbog toga ni ne postoji puno ovakvih snimki, zbog čega je njegova autentična. "Ovaj ima 15 metara, na videu ne možete ni vidjeti kolika je to dužina", oduševljeno nam priča.

"Njegova zadnja peraja je veća od mene. Prvo sam vidio samo točke, prekrio mi je vidokrug. Onda sam vidio glavu i prepoznao o čemu je riječ. Napravio je i okret. Baš je bilo lijepo. Ovaj drugi ronioc nije mogao vjerovati. Vidite na snimci koliko smo bili sretni", dodaje.

"Ne znam da je netko iz Hrvatske ronio uz veću ribu na svijetu", zaključuje naš sugovornik koji je inače podrijetlom iz Siska. Visokoobrazovani je stručnjak iz područja telekomunikacija i iskusni ronioc koji se istraživanjem podmorja bavi iz hobija.

Pročitajte više