VIDEO Hrvatska ravnozemljaška zvijezda ima novi hit: Duspara "raskrinkao" Elona Muska

Screenshot: YouTube

KAD UĐETE u raspravu u kojoj s jedne strane imate Elona Muska, magnata, investitora, inženjera, izumitelja i milijardera koji je svoje resurse utukao u istraživanje svemira, a s druge Elvisa Dusparu, fanatika i YouTubera koji je višak slobodnog vremena utukao u snimanje videa u kojima "dokazuje" da je Zemlja ravna - ušli ste u pogrešnu raspravu.

Naime, Dusparin najnoviji hit je video u kojem pokušava "raskrinkati" Space X-ovo lansiranje Falcon Heavyja, a ako uspijete izdržati svih pedesetak minuta Dusparine fascinacije činjenicom da raketa izgleda kao "erekcija u punom zamahu" (iz čega onda izvlači podjednako dubokoumne zaključke o letovima u svemir), postat će vam kristalno jasno da se neke bitke ne isplati voditi.

Rasprava s "ravnozemljašima" definitivno je u toj kategoriji, a ući u jednu takvu bilo bi podjednako smisleno kao i krumpiru objašnjavati razliku između aorista i imperfekta.

S druge strane, znati toliko malo i biti toliko siguran u sebe definitivno je nešto vrijedno divljenja jer Duspara u najboljem slučaju djeluje kao čovjek s četiri razreda osnovne čiji je hobi ismijavanje doktorata.

Međutim, biti ljuti na ono što trabunja značilo bi biti na istoj razini. Jedino što možete jest pokušati se zabaviti jer to je jedinu čemu ovakve stvari služe. Izabrali smo, stoga, najbolje trenutke najnovijeg hita ove YouTube zvijezde u nastanku.

"Space" X

 

Za čovjeka koji ismijava znanost dok u isto vrijeme inspiraciju crpi iz knjige u kojoj zmije pričaju s ljudima, Duspara je neopisivo siguran ono što priča i morate cijeniti lakoću kojom ovaj veliki um 1. stoljeća svemir stavlja u navodnike.

Jer to je ta beskompromisna ljubopitljivost i zdrava skepsa - postojanje svemira je pod povećalom, blagoglagoljive zmije nisu.

Rakita

Mnogo je sjajnih trenutak, ali svakako se posebno ističu oni u kojima Duspara ubrzava dijelove videa jer nema vremena za "ove koji se prave pametni", samo kako bi ostalo više prostora za njegova dubokoumna opažanja od kojih je najdublje ono da ga raketa podsjeća na falus.

Teško je uopće pobrojati koliko se puta Duspera u 46 minuta oduševljava činjenicom da raketa izgleda kao kurac s jajima.

I ne, Duspara nije vrtićko dijete opterećeno crtanjem kurčeva, samo tako zvuči.

NASAm školovala

"Gle dima! Gle dima! Gle dima! Za šta taj dim služi?", "Tu se silna voda troši. Nemam pojma čemu ta para služi" ili "To je neki satelit koji snima Zemlju, ali glavno pitanje je tko je snimio satelit?"

Ovo su samo neka od dražesnih intelektualno manjkavih pitanja koja si Duspara postavlja, trudeći se pritom zvučati sarkastično. Nažalost, on je Joey, a ne Chandler pa to redovito završava tragikomično.

Ukratko, on nema pojma ni o čemu, ali analizira let u svemir. I greška je uopće davati mu medijski prostor (i zbog toga se ispričavamo), ali Duspara je savršen primjer razine rasprave koju teoretičari zavjera inače vode i bilo bi pogrešno ne prikazati ga u punom sjaju. 

Tvoja košulja plava

"Inače, kad u NASA-i žele napravit' nekog da je pametan i da je intelektualan, onda mu obuku plavu majicu", ispaljuje Duspara u jednom trenutku.

Postoji mogućnost da je ovo pokušaj duhovitosti. Međutim, kada svemir smatrate izmišljotinom i napišete cijelu knjigu o ravnoj Zemlji, teško je odrediti u kakve sve budalaštine vjerujete. Teorija o plavoj majici ne djeluje toliko kao Dusparin vic već više kao još jedan vic u koji Duspara ozbiljno vjeruje.

Vrag je u detaljima

Samo Duspara može pogledati video u letu u svemir i baviti se likom koji pokazuje đavolje rogove jer to dokazuje... nešto.

Allu, Allu

"Inače, tu aluminijsku foliju su u NASA-i patentirali. To kad 'oćeš nešto prikazat' da je svemirski, onda uzmeš aluminijsku foliju. I nema titraja na toj aluminijskoj foliji", oduševljen je Duspara folijom o kojoj ne zna apsolutno ništa osim da mu nije jasan izostanak titranja koje on, kao poznavatelj ponašanja različitih materijala u svemiru, očekuje.

Mind. Blown.

Duspara u jednom trenutku dolazi do povijesnog otkrića koje baca novo svjetlo na dugo skrivanu istinu o PRAVOM obliku Zemlje. Naime, Zemlja nije okrugla, kao što mnogi od vas misle, ali pravo je pitanje kako su nas u to uvjerili.

Odgovor je jednostavan, a Duspara ga tako elokventno iznosi: "Ma nije Zemlja kugla nego koriste stalno fish eye leće. Prave vas budalama. Prave vas majmunima".

Komentari su uvijek najbolji dio

Mislite da je video najbolji dio priče? Varate se. Duspara je doktor za likove koji se navlače u komentarima ispod njegovog videa.

Babilonci i poklopci

Video ne bi bio potpun bez još jedne porcije patroniziranja, ali kad znate da to dolazi od Duspare, možete li se stvarno uvrijediti?

"I vi to vjerujete? Vjerujte, vjerujte. Trebate vjerovati. Da bi tako nešto vjerovali morate biti jako jako obrazovani. Morate pokupiti sve doktorate ovoga svijeta. Jer to normalan čovjek koji je zdrav, koji nije polupan, koji nije duhovno razvaljen, on to ne može vjerovati. On vidi da je ovo bajka. I prema tome, dragi Babilonci, ništa vi niste dokazali osim da ste smiješni. Da uz silnu tu tehnologiju, uz silne novce koje vi imate, da ste i dalje samo smiješni. Zemlja nije kugla, Zemlja se ne kreće, ona miruje. Točno je onakva kakva je opisana u riječi božjoj, od strane Boga Izraelovog koji je stvorio tu Zemlju i to nebo. I to nebo vi nikada nećete moći probit'."

Bam! Mikrofon je bačen. Nastava je gotova. Elvis has left the building!

Pročitajte više