Video: Ima li na estradi mjesta za Roma, učitelja trbušnog plesa?

KAD JE nastupio u showu Hrvatska traži zvijezdu, 17-godišnjeg Roma Renata Zahirovića mnogi su upamtili najviše zbog činjenice da je već suprug, otac dvomjesečne kćerke Angeline i učitelj trbušnog plesa. Nešto je pozivalo na bolje upoznavanje s mladićem, pa smo ga posjetili u restoranu "Romska noć" njegovog oca Kemala.

Poglavica romske obitelji dočekao nas je u zamračenom kutu autentičnog ciganskog restorana. Šutke prepun ponosa promatrao je kako njegov sin jedinac samo za Indexovu kameru podučava djevojčice, uglavnom svoje nećakinje, trbušnom plesu uz ritam pjesme "A ona igra, vrti se kao čigra" Miloša Bojanića.

Suze zbog ispadanja iz showa

Vrhunac trbušne predstave bio je nastup Ana Marije, 19-godišnje Renatove supruge koja je tada prvi put nakon poroda odjenula zveckavi kostim za trbušni ples i nasred restorana izvela nekoliko pokreta. Kemal je i dalje ponosno uvlačio dim cigarete, a Renato vježbao glasnice kako bi nam se kasnije predstavio pjesmom "Listen" od Beyonce u a capella izvedbi.

Iako je "napokon izašao iz sjene", dobio priliku "pokazati da je netko i nešto", nadobudno pokušao integrirati u krug ne-Roma, Renato ipak nije ušao među prvih 16 natjecatelja u spomenutom showu. Odveć tužan i potišten, nije želio priznati koliko je povrijeđen, ali je u njegovo ime ukupan dojam o natjecanju ispričala supruga Ana Marija.

"Bila sam uz njega kad se natjecao. Nervozno sam ga čekala u čekaonici zajedno s ostalim natjecateljima. To što je ispao meni je jako krivo. Tamo nije želio plakati, ali kad smo došli kući ja sam ga ulovila u sobi kako rida. Smatram da su u showu otpali neki koji su bolji od onih koji su prošli. Ali, nama se ionako čini da se tamo traži showbizer, a ne pravi pjevač", iskreno je rekla Ana Marija, djevojka koja je zbog pomanjkanja kalcija u trudnoći izgubila lijep osmijeh, ali koja se zbog toga zna od od uha do uha nasmijati na vlastiti račun.

Dernek za Dane Roma

Na pitanje gdje se vidi za desetak godina, Ana Marija je rekla: "Kao Miss Turizma". Šalu na stranu, želi postati profesionalna frizerka, dok bi Renato rado bio pjevač. Za kći Angelinu Renattu imaju velike ambicije. Prvenstveno joj žele priuštiti normalno školovanje, a što će kasnije za sebe odabrati ostavljaju njoj na izbor, mada bi voljeli da pleše i pjeva kao njezini roditelji. "Ne želim da završi kao ostale Romkinje i uda se sa 13 godina", rekao je Renato koji se oženio sa 17.

Iako se svakodnevno suočavaju sa stigmatiziranjem između predrasuda i istine, Renato i njegova obitelj ipak se nečemu razlikuju od većine pripadnika te manjine - rade. Štoviše, u svojem restoranu "Romska noć" na zagrebačkoj Ferenčici 8. travnja organiziraju proslavu povodom Dana Roma. A vrelina te vatrene romske noći bi tradicionalno trebala nagovijestiti godinu punu ljubavi.

Tekst: Lana Vukičević
Video: Tomislav Brdjanović
Foto: Vlatka Hren

Pročitajte više