Video intervju sa Žuži Jelinek: Imala sam puno ljubavnika, žalim samo za onima koje sam odbila

Screenshot: YouTube

U VIDEO intervjuu prije četiri godine legendarna Žuži Jelinek, koja je preminula jučer u 96. godini života,  za Index je ispričala dio svog bogatog životnog iskustva.

"Nisam nikada brojila, imala sam puno ljubavnika i danas mi je samo žao onoga kojega sam odbila. Kad negdje čekam u redu, recimo u pošti, onda počnem brojiti svoje ljubavnike. I nikad ih ne uspijem nabrojiti", rekla je legendarna Žuži, uz napomenu da svoje muževe ipak nije nikada varala, ali i savjet svim ženama: "Priuštite si svakog muškarca koji vam se sviđa, ali nikad o tome ne pričajte. Najmanje prijateljici! Nikad vam ni jedna žena neće biti tako dobar prijatelj kao muškarac".

Žuži su domaći mediji prozvali modnom ambasadoricom, a strani su je zvali najpoznatijom modnom ambasadoricom iza Željezne zavjese. Zbog svog se uspjeha zamjerila i Titu.

"17 puta sam bila u Americi, a poslije sam putovala u Indiji, Kinu, Japan, Južnu Ameriku, Afriku... A kad sam trebala otići u Australiju, maršal Tito me pozvao na razgovor i rekao mi da zaboravljam da živimo u komunizmu i da ne mogu raditi po svijetu pod svojim imenom. Htio mi je dati tvornicu pa da nju reklamiram, a ne svoje ime. Odbila sam, a on mi je rekao da će me uništiti. Rekla sam mu da me ne može uništiti. Ja govorim sedam jezika, ja znam šivati. Kad sam se vratila, bila sam osuđena na Goli otok", prisjetila se Žuži. Zbog toga je sve do 1964. godine, kada ju je pozvao natrag, s djecom i obitelji živjela u Ženevi. Po povratku je šivala kreacije upravo za Jovanku Broz.

"Neću pričati o tome kako je nesretna Jovanka stradala. Jako mi je žao... Ali, sama si je kriva što se nije osigurala. Dok sam mogla, kupila sam si četiri vile u Ženevi. Sada kad već imam ove godine, vratila sam se u Zagreb ali svoje sam kuće dala svojoj djeci i oni krasno danas žive", zaključila je kultna dizajnerica i kolumnistica.

Iako u poznim godinama, za Index je rekla i da je upravo starost najbolji dio njenog života.

"Prošla sam holokaust, tri godine sam bila u partizanima, prošla sam svašta u životu. Teško sam radila i ovo je sad najbolji dio mog života. Sretna sam što imam dvoje krasne djece i ima dva krasna unuka. To savjetujem svim ženama i muškarcima: morate imati familiju", poručila je legendarna Žuži.

Čitav intervju pogledajte u videu.

Pročitajte više