VIDEO Ljudi misle da je ovaj film predvidio što će se dogoditi s Notre-Dameom

Screenshot: YouTube

DOK JE većina na društvenim mrežama tijekom jučerašnjeg popodneva i večeri užasnuto komentirala požar koji je gutao parišku katedralu Notre-Dame, neki su se prisjetili filma koji je prije 15 godina predvidio da katedrale neće biti.

Riječ je o filmu Prije sumraka iz 2004. godine, koji je nastavak filma Prije zore iz 1995. godine. U filmu redatelja Richarda Linklatera Jesse (Ethan Hawke) i Céline (Julie Delpy) susreću se u Parizu devet godina nakon prve zajedničke noći provedene u Beču.

U jednoj od scena njih dvoje gledaju katedralu.

Jesse: Čuo sam tu priču jednom, kad su Nijemci okupirali Pariz i morali su se povući, postavili su eksploziv oko Notre-Damea da ga dignu u zrak. Morali su ostaviti jednog tipa koji je trebao pritisnuti okidač, vojnika... A on to nije mogao. Znaš, samo je sjedio tamo, ošamućen ljepotom tog mjesta. Kad su ušle savezničke trupe i kad su pronašli eksploziv oko katedrale i deaktivirali ga, našli su istu stvar oko Sacre Coeura, Eiffelova tornja i na još nekoliko mjesta.

Céline: Je li to istina?

Jesse: Ne znam... Ali oduvijek mi se sviđala ta priča.

Céline: Da, sjajna je priča. No moraš pomisliti da Notre-Damea neće biti jednog dana. Nekad je postojala još jedna crkva ili katedrala na istom mjestu. Točno tamo.

Nakon jučerašnje tragedije taj je isječak iz filma počeo kolati društvenim mrežama.

"Twitter me u ovoj tragičnoj prigodi prisjetio na ovu scenu iz Prije sumraka. Dok je Notre-Dame zahvaćen plamenom, treba se prisjetiti da je fizička ljepota prolazna. Uživajte u njoj dok je tu i prisjetite je se kad nestane", napisao je jedan korisnik.

Pročitajte više