VIDEO Misterij ubojstva koje je potreslo Hollywood: Mlada glumica nađena je prepolovljena

Screenshot: YouTube

JEDNOG siječanjskog jutra 1947. godine Betty Bersinger i njena trogodišnja kćerkica šetale su ulicama Leimert Parka u Los Angelesu kad su oko deset sati na travnjaku ispred jedne kuće ugledale žensko tijelo. Betty je najprije mislila da je riječ o lutki izbačenoj iz neke robne kuće, potom je pomislila da se žena napila i onesvijestila na travnjaku, a kad se približila shvatila je da gleda u leš mlade žene.

Ta je mlada žena bila 22-godišnja glumica Elisabeth Short, čije će ubojstvo postati jedno od najslavnijih neriješenih ubojstava u povijesti. Ove godine napunilo se 70 godina od njene smrti, a ubojica mlade glumice, koju su mediji poslije tragične smrti prozvali Crnom Dalijom jer je posljednji put viđena u uskoj crnoj suknji, ni danas nije poznat.

Dolaskom na mjesto zločina policajci su imali što vidjeti - Elisabeth je pronađena unakažena i rasječena napola, a rez je bio toliko precizno izveden da nijedan unutarnji organ nije bio ozlijeđen. U tijelu nije bilo nimalo krvi, a sve je bilo savršeno čisto. Obrazi su joj bili prerezani od usana do ušiju, a s grudi i bedara bili su joj odrezani dijelovi kože i mesa. Njeni unutarnji organi bili su rašireni po travnjaku, iz čega je bilo očito da se ubojica nije žurio u ubijanju i masakriranju mlade glumice.

Nakon što je Elisabeth identificirana, novinari LA Examinera javili su se njenoj majci i lagali joj da je pobijedila na izboru za Miss. Nakon što im je nesretna žena o svojoj kćeri rekla sve što je znala, priznali su joj da su lagali, platili joj put do Los Angelesa "kako bi pomogla policiji u istrazi", a kad je stigla skrili su je od policije i konkurencije kako bi imali ekskluzivne informacije.

Mediji su od slučaja napravili senzaciju, a Elisabeth je pretvorenu u ženu sklonu avanturama koja je "suknjom osvajala ulice Hollywooda" i voljela muškarce u uniformama.

Nekoliko dana nakon ubojstva LA Examineru javio se muškarac koji je tvrdio da ju je ubio te najavio da će im poslati njene stvari. U paketu koji je stigao nalazile su se njeni dokumenti, fotografije i adresar s imenom Marka Hansona, kod kojeg je Elisabeth bila smještena.O-n je postao glavni sumnjivac, no ubojstvo mu nije dokazano.

Tijekom godina privedeni su mnogi osumnjičenici, no nijedan pravi. Cijeli je slučaj poprimio tolike razmjere da su se policiji u anonimnim pismima ljudi sami javljali tvrdeći kako su ubili lijepu glumicu.

Ubojica nikad nije pronađen, a jedan od najizglednijih počinitelja bio je liječnik George Hodel, koji je preminuo 1991. Njegov sin Steve objavio je prije deset godina knjigu "Osvetnik Crne Dalije" u kojoj je iznio svoje sumnje o tome kako mu je otac bio jedan od najtraženijih američkih ubojica. U vrijeme Elisabethinog ubojstva stariji Hodel radio je kao kirurg u bolnici blizu mjesta gdje je nesretna djevojka pronađena, a kratko je vrijeme bio s njom i u vezi. Sumnja se da je Hodel ubio i druge djevojke na istom području čija je smrt do današnjih dana ostala neriješena.

Policija istragu nije ponovno otvarala nakon tih tvrdnji, pa će smrt Elisabeth Short zauvijek ostati misterij. 

Pročitajte više