Video: Na 12. Pannonian Challengeu vozio i najbolji svjetski vozač BMX-a, Daniel Dhers



U OSIJEKU je u proteklih nekoliko dana održan 12. po redu Pannonian Challenge. Riječ je o natjecanju u ekstremnim sportovima, točnije, vožnji skateboarda, BMX i mountain bicikala. Osim njih, na događaju se pojavljuju i roleri te drugi zaljubljenici u ekstremne sportove. Tako je ove godine u Osijeku Mario Petreković opet vodio program natjecanja kao i nagrađivanja pobjednika.



"Skate day me posebno oduševio! Vidjeli smo natjecatelje iz cijele Europe. Posebno me se dojmilo, pošto sam dugogodišnji posjetitelj Pannonian Challengea, dolazak novih odličnih profesionalnih skatera iz raznih država. Osim sportskog dijela, moram naglasiti, ostali dio organizacije mi se nije svidio. Mislim da je npr. ograđivanje skate parka i igrališta bilo nepotrebno... Totalno se izgubio osjećaj pravog Pannonian Challengea. Ipak, sve u svemu cjelokupni event je bio dobar", ispričao nam je Hrvoje, skater te član đakovačke Udruge Street koja se bavi promicanjem hip hop kulture te ekstremnih sportova. Na pitanje koji je točno cilj njihove Udruge, čiji su brojni članovi bili u Osijeku ovog vikenda te dijelili naljepnice i ostale promotivne materijale Udruge, spremno odgovaraju: "Cilj udruge je podizanje intelektualne razine mladih u sklopu svih vidova umjetnosti i kulture mladih, kao što su hip hop kultura i ekstremni sportovi MCing, Bboying, Graffiti writing, Skateboarding, In line skateing, BMX, Parkour te Tricking".

S mišljenjem Hrvoja slaže se i mladi Emanuel Miličević koji je pak bio oduševljen vozačima BMX-a. "Ovogodišnji Pannonian mi je bio super. Pogotovo nova uređenja u parku. Tribine, iako su proširene još ih nedostaje no to samo govori koliko je bilo dobro posjećeno, a veliki plus je bio ekran na kojem se moglo također uz šator gledati vožnje. Za vožnje mislim da su bile kao i svake godine fenomenalne, pogotovo BMX natjecanje, no nadam se da će i ostali sportovi iz godine u godinu dobivati sve veća imena i bolje vozače", izjavio je dobro raspoloženi Emanuel koji je događaj posjetio s nekolicinom prijatelja i prijateljica.

Valja napomenuti da je ove godine na Pannonianu bio i Daniel Dhers, najbolji svjetski BMX vozač, koji je svojim nastupom oduševio prepune tribine gledatelja.


Također, ove godine je za posjetitelje bilo zabranjeno unošenje vlastitog jela i pića pa čak i vode iz obližnje slavine, a oko parka i polovice igrališta protezala se ograda pa je dio igrališta iza žice bio krcat posjetiteljima koji su uživali u zajedničkom druženju dok ih nije rastjerala policija.

"Pannonian je ove godine bio izrazito dobar što se tiče imena vozača u svim kategorijama. Bilo ih je iz cijeloga svijeta poput Argentine, Francuske, Češke i Izraela. Čisti pogodak im je bio veliki ekran koji je super došao starijim osobama i osobama koje nisu imali volju za guranjem i sjedenjem na suncu na istome mjestu nekoliko sati. Jedina loša stvar u cijeloj organizaciji je prevelika ograđenost skate parka i zabrana ulaska sa vlastitim jelom ili pićem i preskupe cijene tih istih stvari na vlastitim štandovima organizatora što je nekolicinu mladih odvlačilo dalje od tribina i centra dešavanja samoga natjecanja. Koncerti su organizirani profesionalno premda su cijene možda malo prevelike za razliku od prošle godine. Sve u svemu, bolja vožnja ove godine, dok je sloboda kretanja i zabave bila bolja prošlih godina", ispričao nam je Domagoj Miloš, jedan od posjetitelja te dodao: "Da se mene pita pomaknuo bih ogradu i dozvolio ulaz u područje parka sa vlastitom hranom i pićem. Po meni tjeranjem ljudi na njihove vlastite štandove nisu uspjeli dobiti ništa veće novčane prihode nego su samo odmaknuli nekolicinu mladih na igrališta pored i dali im povod za razmišljanje dali su u financijskoj mogućnosti doći tu iduće godine iako su tu već stalni gosti po nekoliko godina".



Kako sve ne bi ostalo isključivo na dnevnoj zabavi, organizatori su se pobrinuli i za noćni život. Tako je u obližnjoj Tvrđi, točnije klubu Vega organiziran niz koncerata.

"Meni je bilo jebeno! Jedino je sranje što se nije moglo cugat unutar ograde. Natjecanje je bilo predobro kao i vozači, a i komentatori su bili ludi", kratak je bio Marko Miličević, jedan od vozača BMX-a.

Publika je bila posebno oduševljena nastupom glazbenika Gentlemana u petak, za čiji nastup su mnogi izdvojili čak 120 kuna za ulaznicu. Osim njega, taj dan publiku je zabavljao i legendarni Kandžija s pratećom grupom Gole žene te DeLyricum i Emkej. Ipak, na to oduševljenje nisu naišli i pankeri pa je Vega u subotu bila poluprazna, a mnogi su komentirali kako je 120 kuna puno novca za ulaznicu "A Wilhelm Screama" iz SAD-a, hrvatskih Overflowa i Debelog Precjednika, srpskog Ringišpila te slovenskog In-Sanea.

Pročitajte više