VIDEO Najbolje od najboljeg: Što smo gledali, slušali i igrali u proteklih godinu dana

Foto: Press

PRVA stvar koja vam pada na pamet kad pomislite na 2016. bez ikakve je sumnje "ubojita strana" godine koja je pod zemlju smjestila neke od najpoznatijih svjetskih umjetnika.

Međutim, što se pop kulture tiče, 2016. nije ni upola grozna koliko se na prvi pogled čini. Da, bila je ovo godina propalih blockbustera i oproštajnih albuma, ali u isto vrijeme i izuzetno kvalitetnih albuma, odličnih video igara, pomicanja granica, briljantnih TV serija i izvrsnih "malih" filmova.

Odlučili smo baciti pogled unazad, prekopati sve top liste i izabrati ono najbolje.

Hell or High Water

Možda neće osvojti Oscara (iako bi Jeff Bridges mogao), ali radi se o uvjerljivo najboljem filmu ove godine.

Zootopia

Od Disneyjevog filma mnogi su očekivali još jedan od onih "manjih" crtića, ali "Zootopia" je postala ne samo veliki hit već i izvrsno napisan moderni klasik koji bi trebali pogledati i klinci i odrasli koji odrastaju u svijetu prepunom netolerancije i mržnje.

Jackie

Pablo Larraín režirao je biografsku dramu o nezaboravnoj prvoj dami, a mnogi predviđaju da bi Natalie Portman mogla osvojiti i Oscara.

Deadpool

U moru sve dosadnijih filmova o super junacima (koji su ove godine bili neopisivo loši), "Deadpool"se nametnuo kao osvježenje koje čekamo već godinama.

20th Century Women

Annette Bening ponovno briljira, a ovog puta radi se o poluatuobiografskoj komičnoj drami Mikea Millsa koja je osvojila kritiku.

Arrival

Denis Villeneuve pronašao je način da svaki svoj film pretvori u nešto o čemu se raspravlja, a ovogodišnji SF prema kratkoj priči Teda Changa ne samo da je potakao rasprave već i skupio odlično kritike i solidno prošao na kino blagajnama.

Weiner

Jedan od uvjerljivo najbizarnijih dokumentarnih filmova koji gledatelje uvodi u suludi život političara koji se našao usred seksualnog skandala.

Moonlight

Film Barryja Jenkinsa našao se na gotovo svim listama najboljih filmova 2016., a možemo biti prilično sigurni i da je jedan od najozbiljnijih oskarovskih kandidata u kategoriji za najbolji film.

La La Land

Nakon što je oduševio filmom "Whiplash", Damien Chazelle ponovno je u svijetu glazbe, a romantični mjuzikl osvojio je kritičare unatoč izuzetno skromnim rezultatima na blagajnama.

Manchester by the Sea

Kad se kritičari počnu razbacivati izrazom "remek-djelo", znate da film vjerojatno neće biti hit, ali i da se radi o filmu koji ne biste smjeli propustiti.

Westworld

Možda neće postati nova "Igra prijestolja", ali HBO-ov "Westworld" definitivno je jedna od najzapaženijih serija godine.

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Desetodjelna priča o jednom od najvećih suđenja devedesetih pojavila se u savršenom trenutku, ali ne radi se samo o odličnom tempiranju već i kvalitetno napisanom scenariju i ansamblu izvrsnih glumaca.

The Night Of

Mini serija tvorca "Žice" nije se pretvorila u novi hit, ali to ne mijenja činjenicu da se radi o izvrsnoj odglumljenoj, odlično napisanoj i predivno snimljenoj seriji koju ne biste smjeli zaobići.

Atlanta

Donald Glover imao je savršenu godinu, a njegova serija bez ikakve je sumnje jedno od najvećih iznenađenja 2016.

Full Frontal with Samantha Bee

Liberalno news comedy kraljevstvo dobilo je novu kraljicu i u vrlo kratkom vremenu pošlo joj je za rukom nadjačati čak i svoje bivše kolege iz The Daily Showa, Trevora Noaha i Stephena Colberta.

The Night Manager

Ambiciozni BBC-jev projekt skupio je impresivnu glumačku ekipu predvođenu Tomom Hiddlestoneom i Hughom Lauriejem kako bi prema isotimenoj knjizi Johna le Carrea snimili jednu od, kako je neki kritičari nazivaju, najboljih serija svih vremena.

Black Mirror

Iako nije serija koja se pojavila ove godine, preselila je na Netflix, povećala broj epizoda i ponovno dokazala da Charlie Brooker nije izgubio oštricu.

Quarry

Serija možda nije oduševila kritiku (iako su kritike više nego dobre), ali publika je odlično reagirala na neo-noir priču o ratnom veteranu koji su spletom okolnosti upetlja u mutne poslove.

Stranger Things

Pojavila se niotkuda i osvojila svijet, a simpatična nostalgična šetnja osamdesetima Netflixu je osigurala još jedan zicer za 2017.

Horace and Pete

Neobični show komičara Louisa C.K.-ja definitivno nije projekt za široke mase, ali ako joj date priliku mogli biste se ugodno iznenaditi (iako "ugodno" možda nije najbolji izbor riječi za seriju s toliko tragedije).

ANOHNI - Hopelessness

Antony Hegarty snimio je ljutiti album koji ne tjera slušatelje i ne ispunjava ih prazninom i beznađem već upravo suprotno.

Kaytranada - 99,9%

U isto vrijeme zvuči staro i moderno, kao house i kao R&B 90-ih, a prvijenac mladog talentiranog producenta budi velike nade da od njega u budućnosti možemo očekivati još mnoga iznenađenja.

Leonard Cohen - You Want It Darker

Posljednji album glazbene legende još je jedan oproštajni album, a ako ste željeli tamnije, Cohen vam je to servirao na najbolji mogući način.

Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree

Album koji je nastao u sjeni obiteljske tragedije sve je ono što biste od Cavea očekivali, ali i puno više.

Beyonce - Lemonade

Za jednu od najvećih zvijezda današnjice, Beyonce pokazuje netipičnu sklonost eksperimentiranju koje se ovog puta isplatilo.

David Bowie - Blackstar

Ovo je definitivno bila godina oproštajnih albuma, a započela odlaskom glazbenog genijalca koji je iza sebe ostavio briljantno oproštajno pismo i tako na najbolji mogući način zaokružio bogat opus.

Radiohead - A Moon Shaped Pool

Lako je pomisliti da Radiohead u ovoj fazi karijere na listama najboljih albuma završava po inerciji, ali ovo je zaista odličan album koji pokazuje da bend još uvijek ima mnogo toga čime vas može oduševiti.

Bon Iver - 22, A Million

Kad vam album uspoređuju s "Kid A" Radioheada, to može značiti samo jedno - učinili ste pravu stvar.

Schoolboy Q - Blank Face LP

Ove godine imali smo odlične i hvaljene hip-hop albume, ali Schoolboy Q izbacio je album koji nećete samo hvaliti već i slušati.

Solange - A Seat at the Table

Do ovog albuma Solange je bila mlađa sestra daleko slavnije Beyonce, ali ovog je puta izabrala vlastiti put i za razliku od prethodnika, ovaj album zvuči perfektno.

Uncharted 4: A Thief's End

Posljednji dio jedna od najboljih franšiza za Playstation ujedno je i jedna od najboljih igara svih vremena.

Battlefield 1

I dok je Call of Duty ove godine otišao u još dalju budućnost, Battlefield se vratio u Prvi svjetski rat i servirao jednu od najboljih ovogodišnjih pucačina.

Overwatch

Blizzardov hit potpuno je izdominirao scenu FPS multiplayera, a kritičari su je odmah po izlasku gotovo jednoglasno proglasili jednom od najboljih igara godine.

Titanfall 2

Respawn je poslušao savjete i svi oni nedostaci koje je imala vrlo dobra jedinica ispravljeni su u nastavku.

Dark Souls 3

Za razliku od filmova, igre puno češće postaju bolje s nastavcima, a to je slučaj i s trećim Dark Soulsom koji je savršeno završio seriju i postao najbrže prodavana igra u povijesti Bandai Namcoa.

XCOM 2

XCOM je legendarna turn-based strategija bogate povijesti, ali ovogodišnje izdanje iznenadilo je čak i najzagriženije fanove unatoč velikim problemima sa samom optimizacijom.

Pokemon Go

Ovo možda nije najkvalitetnija igra koju možete zaigrati na svojim uređajima, ali definitivno je najpopularnija jer nema onog tko se s njom ove godine nije susreo barem u prolazu.

DOOM

Legendarna pucačina vratila se u velikom stilu i izgleda bolje nego ikad.

Inside

Od tvoraca odličnog indie naslova "Limbo", stigao je i sličan platformer koji su mnogi kritičari uvrstili na svoje liste najboljih naslova godine.

Civilization VI

Što reći o legendarnoj strategiji koja iz nastvka u nastavak postaje sve bolja i bolja? Možemo reći da se ova najbolje prodavala i da su kritike odlične.

Pročitajte više