Video - Najbolji skejter na svijetu svojim trikovima uzbuđuje i u 41-oj

TONY HAWK ima 40 godina i još uvijek drži titulu najboljeg skateboardera na svijetu. Trenutačno se nalazi u Australiji, gdje čini čuda na četiri kotača bacakajući se po skate rampama duž plaže Bondi, pogotovo na svojoj najdražoj Ring of Fire. Skateboardingom se počeo baviti jer mu se to činilo kao brži i jednostavniji način za dolazak do nekog cilja, a danas naglašava kako je i dalje zaljubljen u dasku s kotačima jer je to sport koji nema granice.

Najteži trik - 900

"U skejtanju se stalno razvijaš. Sam nalaziš i njeguješ svoj stil, i sam nalaziš puteve gdje voziš. Stalno izazivam sebe i to je možda najbolji dio svega. Kad želim savladati neki trik toliko ga puta ponavljam i razvijam dok ga u potpunosti ne sameljem i onda krećem dalje. Zapravo, to je moj najbolji odgovor koji mogu dati na pitanje zašto skejtam još i u 40-oj", rekao je u jednom intervjuu profesionalni skateboarder Tony Hawk.

Proslavio se 1999. godine kad je izveo najteži trik - 900, odnosno uspio je napraviti spin od 900 stupnjeva što ga je lansiralo na mjesto najboljeg skejtera svijeta. "Pa, deset godina prije mene to je izveo Danny Way, iako nije uspio baš do kraja. Bio je najbliži tim stupnjevima, ali jedini video koji išta dokazuje je 'odrezan' prije nego je dovršio spin. U svijetu postoje samo četvorica koji mogu izvesti ovaj trik i on je bio jedan od njih. Tas Pappas i Rob Boyce su isto pokušavali okrenuti se do kraja, međutim, ni jedan od njih nije doskočio kako treba. Svi smo to pokušavali milijun puta i zamalo pogibali", rekao je Tony 1999. godine nakon uspješno izvedenog trika.

Tri supruge, četvero djece

Skejterski život započeo je u dobi od osam godina kad mu je brat kupio prvu dasku. Četiri godine kasnije odnio je prvu pobjedu na natjecanju juniora, da bi s 14 godina postao profesionalni skateboarder. U međuvremenu se dva puta jako zaljubio i te djevojke oženio. Danas su iz tih veza ostala trojica sinova a s njihovim majkama je u korektnim odnosima.

Ipak, ljubav se osmjehnula i treći put. Od 12. siječnja 2005. godine je u braku s Lhotse Merriam. Imaju kći Kadence Clover Hawk. Prije sedam godina Tony je osnovao fundaciju koja potiče na izgradnju dobro opremljenih skate parkova. Tijekom četiri godine postojanja u svoje ideje upucao je više od milijun dolara.

L.V.
Foto: JLP

Pročitajte više