Video: Nevjerojatna ljepota Mliječne staze

TERJE Sorgjerd nije želio snimiti samo joše jedan time-lapse video uhvaćen tijekom jedne noći, pa se odlučio na pravu sedmodnevnu avanturu, koja je uključivala planinarenje do najvišeg vrhunca Španjolske, smještenog u nacionalnom parku Teide na Tenerifima.

Vrh se izdiže do 3,718 metara, a atmosferski se uvjeti mijenjaju iz sata u sat, što otežava snimanje neba. U periodu od 4. do 11. travnja, kad su snimke nastale, Sorgjerd je ukupno spavao samo desetak sati - ostatak je vremena proveo tegleći tešku opremu i nadzirući tijek snimanja.

Prava je uzbuna nastala kad su 9. travnja iz Sahare, na krilima oluje, dolepršali oblaci prepuni pustinjskog pijeska. U 3 sata u noći vlastitim očima više nije mogao vidjeti niti jednu zvijezdu. Iako se već pomirio s time da su snimke propale, jer je kamera baš u to vrijeme bila namještena na sekvencu od pet sati, naknadno je otkrio da su oluju odlično ocrtala svjetla Kanarskih otoka, zbog čega je sve izgledalo poput gomile zlatnih oblaka. Mliječna je staza sjala kroz njih i stvorila jednu od najupečatljivijih scena u cijelom videu.

Video traje tri minute i neće požaliti ako ga pogledate.

Pročitajte više