VIDEO Ogroman uspjeh: Odlična hrvatska TV serija prikazivat će se i u Velikoj Britaniji

Foto: Press

NAKON što je prošle godine otkupljena od belgijske javne televizije VRT-a i tako postala prva hrvatska TV serija prikazana u zapadnoj Europi, domaća serija "Počivali u miru" u 2017. godini postat će i prva TV serija iz Hrvatske i bliže regije koja će se prikazivati na britanskom tržištu, odakle smo godinama uvozili najbolje dramske serije.

Hrvatska radiotelevizija upravo je ovih dana sklopila ugovor kojim je prava za linearno i VOD emitiranje ustupila Global Series Networku, za područje cijelog Ujedinjenog kraljevstva. Global Series Network ekskluzivni je partner poznatog britanskog javnog servisa Channel Four, s kojim je početkom ove godine zajednički lansirala izuzetno uspješan program "Walter Presents".

Originalnim konceptom izbora najboljih TV serija iz cijelog svijeta, koje se za britansku publiku prikazuju na originalnim jezicima uz engleske titlove, “Walter Presents” nastoji konkurirati velikim globalnim igračima poput Netflixa i Amazona, posvečujući osobitu pažnju kvaliteti i raznovrsnosti izbora sadržaja, te njihovoj ozbiljnoj i kvalitetnoj prezentaciji britanskim gledateljima. TV serije koje bira Walter Luzzolino prikazuju se i na ostalim TV programima Channel Foura, a njemačka serija "Deutschland 83" postala je tako najgledanija strana serija u Britaniji svih vremena.

Prva sezona serije nastale u suradnji  HRT-a i nezavisne produkcije (Ring produkcije), na HRT-u je prvi puta prikazana 2013. godine i odmah privukla međunarodnu pozornost. Ulaskom u službenu konkurenciju jednog od najvećih festivala televizijske drame u južnokorejskom Seoulu, privukla je pažnju američkog produkcijskog diva Lionsgate, koji je za američko tržište otkupio opcijska prava adaptacije formata, a uz sjajne kritike ubrzo su uslijedile i brojne domaće nagrade, kao i pozivi na strane festivale, te je 2015. godine s još većim uspjehom prikazana i druga sezona.

Autori serije upravo završavaju pripreme treće, završne sezone ove napete psihološko-
političke trilogije o istraživanjima novinarke Lucije Car, koja u zaboravljenim grobovima otkriva teške tajne hrvatske tranzicije. U režiji Gorana Rukavine, Kristijana Milića i Gorana Dukića, kroz seriju je do sada prodefiliralo više od 250 vrhunskih domaćih glumaca, predvođenih stalnim likovima koje tumače Judita Franković i Dragan Despot.

"Da mi Britancima prodajemo TV seriju, do sada je bilo nezamislivo", izjavio je Dario Vince, koautor i producent Počivalih u miru.

"Nadam se da smo ovime probili led i da će nakon nas i drugima biti lakše plasirati najbolje domaće sadržaje u svijet. Velika je satisfakcija dočekati priznanje od onih koji su nam uvijek bili uzori. O koristi za naše glumce i ostale kreativce iz audiovizualne industrije ne treba ni govoriti", dodao je.

Pročitajte više