Video - Otvoren 14. DFWZ: Crna ulična moda i romantični komadi iz londonske radionice Louisa de Game

DFWZ otvorila je sinoć akademska kiparica i modna čarobnica Ivana Popović revijom svojih prepoznatljivih kreacija. Kiparica koja je medij svog rada proširila na ljudsko tijelo, pa tako, kombinirajući tkanine, materijale i boje, od njega čini živu skulpturu. Kolekcija prikazana na sinoćnjoj reviji inspirirana je ruskim kostimografkinjama iz ere futurizma i suprematizma, a sveukupnom dojmu doprinijele su i balerine na pisti, svila korištena u izradi kreacija te rukom izrađena čipka.

Moderna, nosiva, urbana kolekcija Maje Ašperger 

Mlada dizajnerica Maja Ašperger rođena je u Zagrebu, gdje je i završila Tekstilno-tehnološki fakultet. Odjeću koju dizajnira sama kroji, šije i ukrašava, a pod brendom "Maja Ašperger" dizajnira nosive komade namijenjene mladim modernim ženama koje kroz odjevne predmete žele izraziti svoju originalnost i individualnost. Već se predstavila na ovom modnom događanju, a dobitnica je i DFWZ-ove Mandice za mini kolekciju 2006. godine. 

Sinoć je pokazala koja spaja moderno s retrom, a svaki je odjevni predmet, iako unikatan i pomno razrađen i ukrašen, nosiv i praktičan. "Cilj mi je bio napraviti nešto što je nosivo tako da to svatko može iskombinirati sa stvarima koje ima doma. Danas si nitko ne može priuštiti da kompletno mijenja styling u skladu s nekim drugim stilom, dizajnerom ili trendom, a ovo je ulično i nosivo", kazala nam je Maja nakon revije s kojom je, kaže, bila vrlo zadovoljna.

Talijanska dizajnerica inspirirana poviješću spaja tradicionalno i moderno

Prva strana gošća sinoćnje revije bila je talijanska dizajnerica Cristina Miraldi. U svojim kreacijama nastoji uravnotežiti ideje koje crpi iz svijeta umjetnosti i povijesti s modernim, suvremenim motivima i novostima 21. stoljeća, a radu koristi organske materijale nepravilnih površina koje ručno dovršava. Na DFWZ-u se predstavila pomalo klasičnom i vrlo nosivom kolekcijom obojenom u vječnu crnu. A kako je publika pljeskom pohvalila njezine modele, tako je i Cristina pohvalila zagrebačko gostoprimstvo i Dreft Fashion Week Zagreb riječima kako je, unatoč tome što je mali, u njemu vidi puno potencijala i vrlo joj se sviđa. "Nije još kao u Milanu, ali ide prema tome", pohvalila je Cristina. 


Kruno Jedrijev prvom kolekcijom zaradio simpatije

Još jedan mladi dizajner koji se predstavio publici u Balonu Boćarskog doma je Kruno Jendrijev. Apsolvent na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, gdje je i uređivao modni prilog studentskog časopisa TnT, iskustvo je stjecao radeći u backstagevima mnogih modnih događanja te kao asistent Ivice Klarića. Sinoć je pokazao svoju prvu kolekciju, viziju ulične mode baziranu na crnim, bijelim i sivim kombinacijama uz izbijeljeni traper. 


"Napokon je sve završilo. Bio sam jako uzbuđen i vrlo sam zadovoljan kako je sve ispalo. Komentari su dobri i već sam dobio neke ponude", rekao nam je Kruno koji, iako je već nakon prve revije stekao simpatije publike i kolega, kaže kako bi volio da mu moda ipak bude hobi, a ne posao. "Najradije bi bio profesor i mladima prenosio znanje. A moda bi bila više kao hobi, na primjer, volio bi napraviti po dvije velike kolekcije godišnje".

Louis de Gama pedstavio romantične haljine za urbane princeze

Prvu večer DFWZ-a zatvorio je, na žalost ne i osobno, Louis de Gama, Portugalac s dugogodišnjom londonskom adresom. Nakon završene škole u Londonu radio je s Tristanom Webbberom, a prva samostalna kolekcija koju je predstavio na London Fashion Weeku osvojila je i publiku i kritiku. Od tada redovito sudjeluje na toj modnoj manifestaciji, a njegova se odjeća prodaje u dućanima diljem svijeta, preko Los Angelesa i Londona do Lisabona i Tokyja. I u Zagrebu je predstavio neke od svojih prepoznatljivih romantičnih svilenih haljina upotpunjenih čipkanim detaljima i kombiniranih pomalo stilski oprečnim, crnim šljokičavim tajicama.

Ema Gašljević pobjednica je natječaja "Young?Creative?Chevrolet!" u kategoriji mode


Sinoć je i po prvi puta u sklopu Dreft Fashion Weeka Zagreb, predstavljen je natječaj "Young? Creative? Chevrolet!'. Kroz četiri kategorije ovog internacionalnog natječaja održanog u suradnji sa službenim vozilom DFWZ-a studentima je pružena mogućnost da se afirmiraju i pokažu svoju kreativnost radeći na projektima Chevroleta. 


U kategoriji fotografije na trećem je mjestu rad studentice Akademije dramske umjetnosti Ane Mihalić, na drugom mjestu fotografija trojca s istog fakulteta, Pavla Krnjaića, Borka Vukosava i Nikole Zelmanovića, te pobjednički rad studentice Grafičkog fakulteta Irene Zrinščak. U kategoriji videa nagrade su osvojili Davor Oguić za treće mjesto, Darija Cikač, Neven Muretić i Matea Šarić za drugo mjesto dok su je nagrada za najbolji video pripala Davoru Konjikušiću, Gašperu Milkovičću Biloslavu i Nevenu Petroviću (svi studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu). Nagradu za vizualne umjetnosti osvojili su Rijana Hadžić, Tanja Hrgović i Draga Kovačić, zatim Mihaela Ćuk i Irena Borozni, te Nikola Vukalović i Alen Vuković za prvo mjesto (svi studenti Grafičkog fakulteta u Zagrebu). 

Među deset studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta, finalista kategorije moda, čije smo radove sinoć vidjeli finalista kategorije moda, koje smo sinoć vidjeli, treće je mjesto pripalo je Ani Trišler, drugo Sanji Švraki, a prvu nagradu osvojila je Ema Gašljević, a bogate novčane nagrade uručio im je proslavljeni londonski dizajner, zvijezda DFWZ-a Marko Mitanovski. 

Kreativne mlade nade predstavljene su u sklopu tradicionalnog natječaja Pret-a-Desig 

Kroz tradicionalan natječaj mladih dizajnera Pret-a-Design predstavila se Sonja Brstilo kolekcijom MI (od minimalizam), Anđela Pavleka inspirirana slapovima, eksperimentirala je načinom padanja tkanina niz tijelo dok je Tatjana Livajić za nadahnućem posegnula u djetinjstvo. Ovratnicima i igrom volumena ženstvenost modela istaknula je Zrinka Hudi, a Daniela Martinović (Daniela M.) uspješno je spojila visoku modu s japanskom i londonskom uličnom modom. 

Goblene i čipkane PVC suknje fuzionirala je Zjena Glamočanin pod nazivom Zaboravljena umjetnost, dok se Mihaela Brajković poigrala kontrastima u koloritu. Svoju viziju za jesen-zimu 2010./11. dala je i Marinela Pekić, a kapuljače u kombinaciji s golim leđima bile su zaštitni znak kolekcije Maje Bedenić. Julija Katarina Kravos prikazala je košulje ljubičastih tonova, dok je Katarina Bilan predložila lepršave kombinezone, a Maja Mahnić pokazala kolekciju haljina prožetih futurizmom građenih iz sirove svile. 

Pročitajte više