Srbija ne prestaje pričati o ovom spotu: "Poljubac dva muškarca razdrmao zemlju"

Screenshot: YouTube

Beogradski indie rock sastav KOIKOI objavio je videospot za singl Putem mimoza, koji je predstavljen na kompilaciji Hali Gali #2 početkom ove godine.

Pjesma Putem mimoza inspirirana legendom o mimozi ističe motiv vječne ljubavi, dok spot, snimljen u formi kratkog igranog filma, prikazuje dirljivu priču o zabranjenoj ljubavi smještenu u vrijeme poklada, a njegova čarobna atmosfera oživljava duh drevnih mitova.

Spot je u Srbiji izazvao veliku raspravu i privukao pažnju javnosti jer u njemu frontmen Marko Grabež razmjenjuje strastvene poljupce s drugim muškarcem. "Poljubac dva muškarca koji je prodrmao Srbiju", pišu danas srpski mediji.

"Spot postaje bolji zbog pjesme, ali i pjesma postaje bolja zbog spota"

Spot nosi potpis režisera Raška Miljkovića i predstavlja drugi zajednički projekt benda KOIKOI i ovog talentiranog mladog umjetnika. Glavne uloge igraju frontman benda Marko Grabež i glumac Strahinja Blažić. Direktor fotografije je Nemanja Veselinović SAS, dok su scenaristi Boris Grgurović i Raško Miljković. Producentsku ekipu čine Jelena Radenković i Miljana Milojković.

Režiser, Raško Miljković, poznat široj javnosti po svom nagrađivanom filmu Zlogonje, izrazio je oduševljenje novom suradnjom s bendom KOIKOI. Miljković je istaknuo kako je snimanje spota za pjesmu Misisipi bilo divno iskustvo, ali da nije očekivao ponovno upuštanje u projekt poput spota za alternativni rock bend.

"Za sve je kriv bend koji i dalje stvara dobru glazbu, koja jednostavno vapi za dobrim spotom. Ovog puta smo uspjeli napraviti jednu vrlo posebnu sinergiju između spota i pjesme. Imam dojam da su oni sad u nekoj vrlo čudnoj simbiozi gdje se na određen način nadopunjuju. Spot postaje bolji zbog pjesme, ali i pjesma na neki način postaje bolja zbog spota. Sve je utkano u taj mit o Mimozama. Mislim da smo uspjeli da taj mit postavimo u malo drugačiji kontekst, a da ipak u duhu spota zadržimo poruku same priče. Moram se i iskreno zahvaliti prvo mojoj dragoj filmskoj ekipi, bez čijeg talenta i entuzijazma nikad ne bismo uspjeli napraviti spot. Zatim, izuzetno talentiranim glumcima koji su uspjeli napraviti jedan vrlo uvjerljiv i iskren odnos, nešto veoma nježno i uvjerljivo. I na kraju i samom bendu što i dalje stvaraju izvrsnu glazbu, a imaju dovoljno povjerenja da je povjere i puste nas da snimamo spotove u koje vjerujemo", kaže.

Stižu i u Zagreb

Marko Grabež, frontmen sastava KOIKOI, opisuje pjesmu Putem mimoza kao odu ljubavi, naglašavajući da je ovaj put simbol svih potisnutih ljubavi koje su iznikle iz bola i mirišu na spokoj – nježan, bolan, opojan, trnovit, jednosmjeran i zabranjen. On dodaje da je ideja za spot proizašla iz pitanja što zapravo znači zabranjena ljubav u današnjem lokalnom kontekstu, obzirom na brojne izazove i prepreke koje nosi.

"Legenda o mimozi, koja me je inspirirala da napišem tekst, govori o zabranjenoj ljubavi između ribara i djevojke iz aristokratske porodice. Iako su klasne razlike nažalost i danas jedna od najdominantnijih društvenih odrednica, ipak se mnogo rjeđe susrećemo s primjerima obitelji koje staju na put odabira partnera svog djeteta i biraju umjesto njih partnera iz interesnih ili drugih razloga. To je jedan od razloga što smo u kontekstu zabranjene ljubavi danas, ipak temu ljubavi u queer zajednici prepoznali kao snažniju", zaključuje Grabež.

Bend trenutno radi na svom drugom studijskom albumu, čije je izdanje planirano za jesen. 12. srpnja nastupaju u ovogodišnjem Ljetu u MSU, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.