VIDEO Ovako nastaju vaši omiljeni slatkiši i grickalice

Foto: Press

IAKO bi većina nas najradije ostala živjeti u neznanju kada je riječ o tome kako nastaju naši omiljeni slatkiši, odmah na početku reći ćemo vam da ovo nije jedan od "tih" tekstova.

Nije nam namjera zgaditi vam omiljenu hranu pa bez straha možete nastaviti jer nema "šokantnih otkrića", "ne biste vjerovali" trenutaka niti upozorenja koja se tiču štetnosti konzumiranja velikih količina šećera.

Takvih je tekstova ionako dovoljno, a mi ćemo se pozabaviti onim ljepšim dijelom priče.

M&M's

Naziv M&M dolazi od imena izumitelja, Forresta Marsa Sr, i Brucea Murriea koji su slatkiš izumili 1941. ukravši ideju Rowntreejevim Smartiesa (pojavili su se 1937.). Slovo "m" pojavilo se na bombonima tek pedesetih i isprva je bilo crne boje. Mars je bio opterećen pozicijom slova pa je uokolo bauljao kupujući vrećice bombona da se pobrine da njegovi zaposlenici rade svoj posao.

Oni s kikirikijem pojavili su se 1954.

Pringles

O jednom od najpopularnijih čipseva na svijetu može se napisati puno toga, ali mi ćemo se ovog puta koncentrirati na lika koji se nalazi na kutiji. Iako je tijekom godina mijenjao imidž, brko na kutiji prisutan je od samih početaka branda. No ono što možda niste znali, jest da brkati lik ima ime, zove se Julius Pringle.

Nutella

Danas je to najpopularniji čokoladni namaz u svijetu, ali kad se prvi puta pojavila, Nutella je dolazila u blokovima koje biste narezali i stavljali između dvije kriške kruha.

U namaz se pretvorila godinama kasnije.

Žvakaće

Ako je vjerovati mitu, ako progutate žvakaću, ona u vašem želucu ostaje. Ili sedam mjeseci ili sedam godina. Nije istina.

Žvakaća, kao i svaka druga hrana, prolazi kroz vaš organizam, ali za razliku od ostale hrane, enzimi ne razgrađuju žvakaću već ona kroz vas prolazi više-manje neprobavljena.

Gumeni bomboni

Gumeni bomboni prisutni su od ranih dvadesetih prošlog stoljeća. Izumio ih je Hans Riegel iz Bonna koji je dvije godine prije toga pokrenuo kompaniju Haribo. Prvi gumeni bomboni bili su medvjedići (ili rasplesani medvjedići) i bili su puno veći, ali s vremenom su se smanjili i prisutni su i dan danas. I da, od samog su početka bili apsolutni hit.

Snickers

Omiljena čokoladica nastala je tridesetih godina prošlog stoljeća, a naziv je dobila prema omiljenom konju Franka Marsa. Ipak, sve do devedesetih nosila je drugo ime. U Velikoj Britaniji prodavala se pod imenom Marathon. Inače, radi se o najprodavanijem slatkišu u svijetu.

Oreo

Ako ih baš jako volite, trebali biste znati da je jedno istraživanje pokazalo da izazivaju ovisnost u gotovo jednakoj mjeri kao i kokain. Testiranja su pokazala da kod štakora stimuliraju centre za užitak više nego kokain i morfij.

Toblerone

Ako ste se ikad zapitali što dovraga znači Toblerone, otkrit ćemo vam da se radi o kombinaciji imena izumitelja, Theodorea Toblera i talijanske riječi "torrone" koja je naziv za mješavinu meda i nugata od badema.

PEZ

PEZ znamo kao slatko-kiseli slatkiš koji najčešće dolazi iz plastičnih dispenzera u koje ih je, uzgred rečeno, redovito teško nagurati.

No naziv dolazi od njemačke riječi "pfefferminz" što u prijevodu znači pepermint i isprva je (1927.) bila pepermint za one koji su se željeli ostaviti cigareta.

Coca-Cola

Priču o kokainu u Coli mnogi doživljavaju kao urbani mit, ali radi se o činjenici. Međutim, treba naglasiti da se kokain pojavljivao tek u tragovima, a do 1929., kada je potpuno izbačen, bilo ga je toliko malo da se o tome ne isplati ni pisati.

Maslac od kikirikija

Iako nije klasični slatkiš, mnogi ga obožavaju jesti žlicom. Osim što je relativno zdrav izvor proteina, neka istraživanja pokazala su da redovita konzumacija maslaca od kikirikija smanjuje rizik od raka dojke za 39 %. Inače, potrebno je 540 kikirikija za jednu klasičnu teglu maslaca.

 

 

Pročitajte više