VIDEO Pjesme koje su izbjegle cenzuru u bivšoj Jugoslaviji i žestoko se obračunale sa sistemom

IAKO se mnogi s dozom nostalgije prisjećaju života u Jugoslaviji, neki su itekako zapamtili strogu cenzuru svega što je odudaralo od interesa vladajuće ideologije.

Dok se javno poticalo stvaranje pjesama koje veličaju postojeći režim, one koje su mu upućivale kritiku rijetko su uspjele zaobići cenzuru.

Nekima je ipak uspjelo objaviti hit koji se žestoko obračunao s režimom.

Azra, Poljska u mome srcu

Nekoliko mjeseci nakon pobune radnika brodogradilišta u poljskom gradu Gdanjsku koja je označila početak pobune diljem istočne Europe, legendarni Johny Štulić objavio je pjesmu "Poljska u mome srcu".

U njoj se veliča vođa pobune u Gdanjsku, pokret "Solidarnost", ali i tadašnji papa Ivan Pavao II.

Pjesma je bila zabranjena na radiju i televiziji, ali ju je Azra redovno izvodila na svojim koncertima.

Ekatarina Velika, Još samo par godina za nas

Iako u pjesmi nema direktne kritike režima, pokazalo se da je Milan Mladenović na suptilan način izrazio žaljenje za budućnošću generacija rođenih u zajedničkoj državi koja je propala samo par godina kasnije.

Riblja Čorba, Član mafije

U ovoj je očitoj kritici Saveza Komunista Jugoslavije bilo više nego jasno da riječ mafija u pjesmi zamjenjuje riječ partija.



Iako se obračunao s vladajućom strankom pjesma je bez problema objavljena i izvođena.

Bora Đorđević, frontmen grupe, je kasnije objasnio da je uspio dobiti odobrenje za objavu pjesme dobio zato što je članove državne komisije koji su odlučivali o tome prije slušanja pjesme počastio u obližnjem kafiću.

Zabranjeno Pušenje, Na straži pored Prizrena

U ovoj se pjesmi slavni sarajevski bend Zabranjeno pušenje obračunava s tadašnjim jugoslavenskim političkim dogmama o "neprijatelju koji nikad ne spava". Radnja pjesme događa se na Kosovu, a pjesma propitkuje društvene vrijednosti o spremnosti da se da život za domovinu.

Azra, Tko to tamo pjeva

U ovoj se pjesmi Štulić obraća tada već preminulom Titu. Osim otvorenog ismijavanja Maršala, pjesma se osvrće na malograđanštinu i kult ličnosti.

Prljavo Kazalište, Mojoj majci

Iako je pjesma izvorno posvećena majci Jasenka Houre, nedugo nakon izdavanja je dobila drugačije konotacije, a svoj je vrhunac doživjela na koncertu u Zagrebu 17. listopada 1989.

Pjesma je nakon toga prihvaćena kao najava nadolazećih promjena, demokratskih izbora i osamostaljivanja Hrvatske.

Idoli, Maljčiki

Prva pjesma beogradskog benda Idoli parodira socrealističku ikonografiju u Jugoslaviji. U spotu se pojavljuju rudari i radnici, a članovi benda glume komunističke funkcionere odjeveni u siva odijela.



Pjesma se slobodno emitirala, ali je ambasada Sovjetskog Saveza poslala protestnu poruku svim televizijskim i radio stanicama koje su je emitirale.  

Pročitajte više