VIDEO Pogledajte jato dupina snimljeno južno od Visa, među njima je i beba

Screenshot: Facebook

EKIPA Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet snimila je južno od otoka Visa jato od otprilike 15 dupina.

U grupi je bio jedan novorođeni mladunac te još dva mala dupina stara otprilike godinu dana, kažu nam iz Instituta. Beba dupin je plivala uz majku, a na snimci se može vidjeti kako u jednom trenutku lupi o površinu mora. Iz Instituta objašnjavaju da je to zato jer mladunče još ne zna uzimati zrak tijekom plivanja poput ostalih jedinki. 

"Inače, sedmi i osmi mjesec glavno su vrijeme koćenja i upravo tada su dupini najosjetljiviji na uznemiravanje plovilima", također poručuju iz Instituta.

Ukoliko i sami naiđete na dupine prilikom plovidbe, bitno je da znate pravila ponašanja prilikom promatranja dupina, pošto te divne životinje prisutnost ljudi u njihovom prirodnom okruženju može veoma uznemiriti, piše Plavi svijet

Bitno je da im ne prilazite izravno sprijeda ili straga, da im prilazite polako i postrance te da izbjegavate nagle promjene brzine i smjera. Plovite usporedno s njima, izbacite motor iz brzine dok su pod vodom i nemojte žuriti da ih sustignete kada izrone. Ne prilazite bliže od 50 metara. Dopustite da sami odluče hoće li se približiti te povećajte razmak od skupine ako je prisutno više plovila. Odmah se udaljite ako primijetite mladunce ili čujete da glasno izdišu te udaraju repom o površinu, naglo mijenjaju smjer i dugo rone. Također, ne zadržavajte se predugo, 30 minuta je sasvim dovoljno, a prilikom odlaska postupnoj ubrzavajte.

Pročitajte više