Video: Predstavljena nova generacija ratnih brodova

NAJNOVIJI ratni brod kojega su Amerikanci uvrstili u svoju ubilačku mašineriju zove se The Littoral Combat Ship (LCS) i postiže brzinu od 50 čvorova.

Specijaliziran je za operacije poput obrane od mina, prepoznavanje i uništavanje neprijateljskih podmornica i napad na površini. Brod se nalazi u Alabami gdje je teatralnim skidanjem platna prvi put predstavljen javnosti.

Stvoren za posebne prioblane opracije

Iako u radionici zbog svoje ukupne veličine djeluje impozantno, pogotovo ljubiteljima morskih plovila, kad se potisne u more brod je znatno manji. Takav je i zamišljen - kao relativno malo plovilo koji će obavljati operacije u obalnom području. Klasa Freedom i klasa Independence su prve dvije klase koje su dio Navy LCS-a.

Dizajnirani su za brze transporte uz mogućnost nošenja zrakoplova i spremnikom za dva SH-60 Seahawk helikoptera. Također, osmišljen je kao "samostalni ispaljivač zračnih i podvodnih vozila". U opisu ovog ratnog broda stoji:

Posebno dizajniran za traženje mina

"Iako su dizajneri LCS-a ponudili rješenje u kojem je mogućnost zračne defenzive puno slabija od borbe na površini, kod LCS-a je naglašen spoj brzine, fleksibilnog prostora i površinskog brodskog gaza. Ideja je bila napraviti brod koji je malen, brz i relativno jeftin član olovne ratne obitelji. Izuzetno ga je jednostavno rekonfigurirati u razne uloge dok je posebno dizajniran kao tragač mina", rekao je Gordon R. tajnik flote ratne mornarice.

No, gradnji i kupovini ratnih brodova uopće se ne nazire kraj, pogotovo nakon saznanja kako je Amerika naručila još jedan brod sličan ovome, Trimaran LCS koji bi trebao biti gotov u svibnju 2012. godine. Amerikanci su u razvoj LCS programa utukli 460 milijuna dolara.

L.V.
Foto: JLP

Pročitajte više