Video - Pronađen brod gusara Henryja Morgana: Bilo je to kao da tražimo iglu u plastu sijena

ARHEOLOZI vjeruju kako su kod panamske obale pronašli davno izgubljen brod slavnog gusara Henryja Morgana. Tim podvodnih arheologa s kojima su bili i ronioci s američkih sveučilišta te volonteri iz raznih klubova isplovio je u potrazi za vrijednim pronalaskom te im se posrećilo kada su pomoću magnetometra uočili dio broda zakopanog u pijesku.

"Bilo je to kao da smo tražili iglu u plastu sijena"

"Bilo je to kao da smo tražili iglu u plastu sijena", rekao je vođa tima Frederick "Fritz" Hanselmann, nakon što je sa svojim ljudima pronašao brod "Satisfaction" iz davne 1671. godine. Vjeruje se kako je gusar Morgan na brodu prevozio i ogromno blago, no Hanselmann ne vjeruje da će pronaći išta od toga. "Blago je dio povijesti. Ovo što mi radimo nema nikakve veze s bilo kakvim profitom", kaže.

Cijelo istraživanje financirala je tvrtka proizvođač ruma koji nosi ima slavnog gusara. "Kada nam se pružila prilika da sudjelujemo u ovakvom istraživanju, naravno da smo je prihvatili. Artefakti koji su pronađeni pomoći će u oživljavanju avantura kapetana Henryja Morgana na način na koji to do sada nije bilo moguće", rekao je menadžer u tvrtki Tom Herbst.

Velšanina Henryja Morgana je unajmila britanska vlada kako bi štitio britanske interese u američkim kolonijama. Uništavao je sve što je plovila, a moglo je naškoditi tim interesima. Bio je zapovjednik velike flote od 36 brodova te je ispod sebe imao 1900 ljudi. Kada je plovio prema luci Castillo de San Lorenzo kako okušao smanjiti španjolski utjecaj na Karibima, naišao je na nemirno more te su mu potonula četiri broda, među kojima i "Satisfaction". On je preživio i postao zamjenik guvernera Jamajke, a umro je 1688. godine prirodnom smrću.  

Podvodna otkrića će završiti u panamskom Nacionalnom institutu za kulturu

Na području najnovijeg podvodnog otkrića ranije su otkriveni i topovi, njih šest, a i oni će, kao i sada pronađen brod, završiti u panamskom Nacionalnom institutu za kulturu. Potraga za povijesnim blagom nije gotova; nastavlja se i dalje kako bi se očuvali dijelovi panamske povijesne baštine.

Pročitajte više