Video: Republika Tadžikistan ima svoju Susan Boyle!

BAŠ POPUT Britanke Susan Boyle, Baimurat Allaberiyev iz Tadžikistana neugledan je muškarac koji izgledom nikad ne bi mogao odati da se radi o sjajnom pjevaču i zabavnom performeru. Međutim, tek kad je usnimljen kamerom u svojoj radionici pored kuće, zaintrigirao je javnost. Baimurat ima 38 godina, međutim, težak i izuzetno naporan život ostavio je traga na njegovom licu. Zadnje dvije godine živi u planinama blizu Kolomne, provincijskog gradića samo dva sata udaljenom od Moskve u kojem za kruh zarađuje slažući kutije u supermarketu. Nedostaju mu dva prednja zuba jer su ih izbili agresivni ruski skinheadi naišavši na Baimurata dok je mirno sjedio na krovu vlaka.

Gaže po moskovskim noćnim klubovima

Ali stvari su se za ovog simpatičnog pjevača počele mijenjati kad se našao u situaciji koja se dijelom može usporediti s onom Susan Boyle i filmom "Milijunaš s ulice". Njegov glas je neočekivano dobar, pogotovo onaj dio u kojem pjeva falseto sopran umjesto pjevačica. Dodatna zabava je njegov "zračni sintesajzer", koji lupanjem prstiju po ploči baš savršeno odgovara pjevačkom nastupu. Snimka je u kratkom vremenu postala jedna od gledanijih na Youtubeu.

Ubrzo nakon slave na internetu, nazvali su ga iz Moscow weeklyja u nadi kako će uspjeti doći do tadžikistanske senzacije. Pronašli su ga u supermarketu gdje radi i snimili prilog, te napisali članak. Novinar koji je o njemu radio priču nakon susreta s Baimuratom nazvao je prijatelja ruskog producenta koji je tih dana u St. Petersburgu organizirao koncert skupine Asian Dub Foundation te Jimmyju, kako Baimurata iz milja zovu, sredio gažu.

Za taj veliki dan Jimmy je kupio novu majicu i umjesto lupanja prstima po zamišljenoj klavijaturi, uzeo lonac i prstima po njemu lupao odgovarajući ritam. Jimmy je tada postigao neviđeni pljesak i uspjeh kod publike. Koncert su prikazivali brojni moskovski noćni klubovi, Jimmy se u nekoliko navrata pojavio u dokumentarnim filmovima, dok je promotor s njime je potpisao ugovor u nadi kako će pristati biti pjevač i snimiti glazbeni album.

"Želim biti zvijezda"

"Imam talent da bilo koju pjesmu mogu naučiti u nekoliko dana. I kad nisam razumio sve riječi, bilo mi je otprilike jasno o čemu se radi", rekao je Bairamut. Kroz vrijeme počeo je nastupati na vjenčanjima, a kad se prije dvije godine zbog posla preselio u Rusiju samo je imao na umu nove Yamahine klavijature. Danas si osim toga želi neke veće stvari. "Želim biti zvijezda", rekao je i tako svojim krezubim osmijehom nasmijao sugovornike.

Unatoč tomu što su ga unakazili ruski skinheadsi, Baimurat želi uspjeh postići u Rusiji i ne vratiti se u rodni Tadžikistan. Kad je intervju s njim završio, nagnuo se prema novinaru i zatražio ga četiri funte kao nagradu. Naime, pokušavao je iskoristiti svoj novi status kako bi zaradio što više novaca za lijekove koji su neophodni njegovom teško bolesnom ocu.

Krezub osmijeh lijepim Ruskinjama

Mnogi su kao djeca sretni što je Allaberiyev dogurao do ovakvog uspjeha. Od seljaka iz malog tadžikistanskog rodnog mjesta do uvijek dobrodošlog zabavljača u moskovskim noćnim klubovima gdje je uvijek okružen bogatim lijepim Ruskinjama. Na nedavno održanom koncertu u Moskvi bio mu je isplaćen honorar u visini 100 funti.

"Moram se vratiti na posao u devet sati ujutro i nemam pojam kako da se vratim do mjesta gdje je supermarket niti gdje ću večeras spavati", rekao je Baimurat Allaberiyev držeći pivo u ruci, osvrćući se oko sebe, smješkajući onako simpatično krezub i nadodavši: "Možda ostanem prespavati ovdje negdje u klubu".

L.V.

Pročitajte više