VIDEO Rijedak prizor: Na samoj granici Risnjaka snimljen čopor od sedam vukova

Foto/Video: Željko Raukar

U Crnom Lugu, na samoj granici Nacionalnog parka Risnjak, snimljen je noćas sedmeročlani čopor vukova, negdje iza dva u noći, nakon višesatne potrage, slijedom jasne spoznaje da su već nekoliko dana u kontinuitetu na tom području.

Životinje u čoporu su vizualno u sjajnom tjelesnom stanju i kondiciji, spremne za lov, a tako brojnom i snažnom čoporu teško može umaknuti bilo koji plijen, znaju loviti čak i po dan ili dva, sve dok ne iscrpe životinju na koju su namjerili.

 

Plijen vukova inače čini ponajprije jelenska divljač, divlje svinje te srne, a kad ubiju, ako čopor nije u stanju pojesti sav plijen odjednom, vraća se na novo hranjenje, isključivo u noćnim satima.

Vukovi su u Hrvatskoj strogo zaštićeni

U Hrvatskoj se broj vukova, koji su strogo zaštićeni, vjerojatno kreće između 150 i tristotinjak, a brojke se značajno razlikuju u odnosu na to tko provodi istraživanje i kojom metodologijom. Broj vukova koji borave u Gorskom kotaru i obližnjim područjima procjenjuje se na pedesetak jedinki.

Gorski kotar i područja koja ga omeđuju inače je jedno od rijetkih područja u Europi koji još nastanjuju sve tri velike europske zvijeri, uz vuka još i medvjed i ris, koji je u prošlih nekoliko godina uspješno reintroduciran, projektom Life Lynx, uvođenjem novih jedinki ponajprije iz Slovačke i Rumunjske, jer mu je zbog slabe genetske raznolikosti prijetilo izumiranje.

Pročitajte više