VIDEO Slučajni glazbeni genij: Udario glavom i probudio se kao pijanist

Screenshot: YouTube

PRIJE devet godina Derek Amato skočio je u bazen i lupio glavom, a kad se nakon pet dana probudio mogao je svirati klavir poput profesionalca.

Prije nego je lupio glavom, nije imao apsolutno nikakvo glazbeno obrazovanje, a sam kaže kako je ono što svira samo mali djelić onoga što u glavi sklada.

"Prvi tjedan bio je čudan. Kad sam se probudio, shvatio sam da sam spavao pet dana. Osjećao sam neku nervozu. Vidio sam crno-bijele kvadrate", rekao je, a uskoro i shvatio da su kvadrati postali trajni jer usred udarca došlo je do sinestezije, a očigledno je bilo da je postao takozvani savant.

Sindrom savanta jedan je od najfascinantnijih fenomena u proučavanju različitosti ljudske kognicije. Zbog izvanrednih sposobnosti koje uključuje, smatra se da znanstvenici neće otkriti sve tajne ljudskog uma i pamćenja dok ne shvate savante.

Procjenjuje se da u svijetu ima tek pedesetak savanata, a onih koji su "geniji" postali slučajno poput njega, još je manje. Preko noći, Amato je slučajno otključao potencijal mozga za koji nije znao da postoji, no to nije došlo bez posljedica. Glavobolje koje doživljava nekad su toliko jake da ne želi ni živjeti, a mogu potrajati i do nekoliko dana. Osim migrena, Derek je hipersenzibilan na svjetlo i zvukove, a gubi i memoriju...

Ipak, ne želi tablete ni pokušaj "liječenja". Svojim iskustvom je presretan i smatra kako bi zbog njegovog primjera morali reevaluirati sve što smo ikad mislili da je moguće.

Pročitajte više