VIDEO Svećenik se ubacio među sudionike festivala psihodelije u Slunju, evo što je doživio

Screenshot: YouTube

U Primišlju kod Slunja prošlog tjedna održao se festival psihodelične glazbe i kulture Momento Demento. Više od četiri tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta uživalo je u netaknutoj prirodi uz rijeku Mrežnicu i prihodeličnu glazbu koju je puštalo više od stotinjak DJ-jeva.

Svoj osvrt na posjetitelje festivala na internetu je objavio i slunjski svećenik Mile Pecić koji je također bio sudionik jer se, kako kaže, "ubacio tamo s vatrogascima".

Svećenik Pecić, koji je ujedno i kroničar slunjskog kraja, detaljno je na portalu Župe Presvetog trojstva Slunj opisao svoje viđenje festivala uz Mrežnicu, parkiralište s registracijama svih europskih zemalja, šatorsko naselje, improviziranu prodavaonicu, policijski punkt, navodeći da su sudionici festivala "neprestano u šetnji".

"Šetaju, smiju se. Nema povišenih tonova. Ne obraćaju pažnju na naše snimanje. Neki na malim štandovima prodaju svoje proizvode, zapravo suvenire. Napuštamo ovo naselje i ulazimo na glavni ulaz do centra odkud se pušta 'teška' glazba. Redari i zaštitari ostaju tu dan i noć. Nemaju problema. Moraju paziti da sudionici sami sebi ne naškode. Glazba svira i njih kojih stotinjak u ritmu se glazbe vrte. Uživjeli su se u ritam i ne obraćaju pažnju na prolaznike. Kažu da će jačina glazbe rasti, a naše uho teško podnosi ovu sada", piše svećenik.

Usput je snimio i video.

Festival je to kojeg analitičari smještaju u subkulturu i dojam je, dodaje Pecić, da se ovdje radi o odvojenosti od dominantne kulture, ali bez suprostavljanja njoj.

"Jednostavno oni idu svojim putem i nije ih briga za druge. Ovu populaciju čine pretežno mladi iz svih nacija, kultura, jezika i relativno su dobro organizirani. U ovim ljudima otkrivamo elemente iskrenosti, jednostavnosti, tolerancije… To je prvi dojam. U ovu subkulturnu grupaciju jednostavno treba ući, ona je u traženju 'izgubljenog raja'. Ljudi će reći da je njihovo dobroćudno ponašanje posljedica uživanja droga. Bez obzira na sve primjedbe ova populacija ostaje izazov", zapisao je svećenik Pecić. 

Cijeli njegov opis pročitajte OVDJE.

Pročitajte više