Video - "Svjetla i Sirene": Internetska premijera novog spota grupe Vatra

NAKON prošlogodišnjeg hvaljenog spota "Eskim", koji je nominiran za najbolji videospot na Zlatnoj Koogli, Vatra je odlučila napraviti novi spot. Istog redatelja, Filipa Filkovića, zadužili su za videobroj hit-singla "Svjetla i Sirene".

"Rekao sam bendu da ćemo napraviti spot koji će izgledati kao neki ludi SF film iz osamdesetih, imajući na umu prvenstveno klasike poput Blade Runnera, Trona i Life Forcea", kaže Filković, koji u videospotovima uvijek ističe atmosferičnost i vizualni identitet. Ovaj put je odlučio približiti azijsku modernu kulturu te stvoriti nadrealni SF. Ističe da je dizajnirao više od osamdeset vizualnih identiteta fiktivnih korporacija, neonskih znakova i reklama, od kojih su neke i doista snimljene, te okruženja i ostalih vizualnih elemenata.

"Napravio sam obrnutu priču, glavni likovi su u centru pažnje, a okolina je sporedna", kaže Filković koji trenutno radi na realizaciji videospota britanskog glazbenog projekta Blacksmoke, kojega su začeli Keir Jens-Smith (producent Björk i grupe 808 State) i James Cauty (The KLF, K Foundation).

Videospot je darkerski izdizajniran s nizom radnji poput filmskog trailera, a članovi benda u središtu su pažnje kao glavni junaci u ulogama ludih znanstvenika, disfunkcionalnog benda, cyberpunkera i androida bez kontrole. Kao točka na "i" ovom brzom high tech videospotu dodan je i žuti titl s engleskim prijevodom stihova.

Za kostime je, kao i za "Eskima", bio zadužen Zdenko Bašić, koji se potrudio da članovi benda izgledaju kao da su upravo ispuzali ispod ruševina zgrada nakon kataklizme. Bašić je prošli tjedan osvojio nagradu Grigor Vitez za ilustracije u knjizi "Enciklopedija čudovišta". Za kameru u videospotu bio je zaslužan snimatelj Tomislav Brdjanović.

Grupa Vatra se trenutačno nalazi na turneji s novim albumom Sputnik, a sviraju i na Zlatnoj Koogli, gdje ove godine imaju čak sedam nominacija.

E.D.

Pročitajte više