VIDEO Teško je povjerovati, ali ovaj film rade Hrvati

Foto: Press

UZMEMO li u obzir sve ono što smo navikli gledati u domaćim filmovima, ideja o "hrvatskom SF-u u stilu Blade Runnera" u najmanju ruku djeluje kao - znanstvena fantastika.

Kad na to dodamo i da se radi o nezavisnoj produkciji i projektu bez velikog budžeta ili pomoći HAVC-a, cijela bi vam se ideja mogla učiniti još luđom, a počinju se buditi i one klasične predrasude koje imamo prema hrvatskim filmovima općenito.

Međutim, konačni rezultat djeluje impresivno, a ono što smo imali prilike vidjeti u traileru za kratki SF film "Slice of Life", razbit će predrasude i onih najciničnijih jer izgleda fantastično i da ne znate pravu priču, lako biste mogli pomisliti da se radi o američkom blockbusteru ili barem kvalitetnoj SF seriji.

No, radi se o "passion projectu" Luke Hrgovića i ekipe iz Julius Filma koji na ovom kratkom filmu rade već tri godine, a s Hrgovićem smo porazgovarali kako bismo doznali što više o ovom ambicioznom pothvatu.

Blade Runner kao inspiracija

"Osim mene, ekipu čine Dino Julius, direktor fotografije s kojim ujedno produciram ovaj film, Anton Svetić koji je glavni glumac i scenarist, te Ivica Pustički i Emilia Habulin koji tumače sporedne uloge", govori nam Luka i objašnjava zašto se uopće odlučio smjestiti radnju filma u univerzum kultnog SF klasika Ridleyja Scotta iz 1982.: "Oduvijek sam bio veliki fan SF žanra, a Blade Runner mi je jedan od najdražih filmova. Vizualni stil mu je toliko specifičan i ikoničan da je inspirirao mnoge filmove i autore, pa tako i mene. S toga je bilo samo pitanje vremena kada ću mu napraviti hommage. Radnja filma je smještena u Blade Runner univerzum, ali sama priča je orginalna i nije vezana za spomenuti film. Umjesto toga, ovaj film se bavi životima drugih likova koji pokušavaju preživjeti na opasnim ulicama futurističkog Los Angelesa."

Kao što možete pretpostaviti, upustiti se u ovakav projekt bez financijske podrške raznoraznih ulagača djeluje kao nemoguća misija i za daleko manje ambiciozne projekte, no, i u ovom slučaju ponovno se potvrđuje staro pravilo da je sve moguće ako postoji volja i talent kombiniran s iskrenom željom da se odradi kvalitetan posao.

"Budući da se profesionalno bavimo produkcijom, s tehničke strane smo bili pokriveni s vlastitom opremom. Može se reći da je ovaj film skup hobi pošto smo cijeli projekt financirali sami, no u našem slučaju glavni izazov je bilo odvojiti dovoljno vremena za rad na filmu", govori Luka za Index.

Sve ovo bez digitalnih efekata

Ekipa je svaki slobodni trenutak ulagala u rad na filmu, a snimanja su ponekad trajala i preko 20 sati na ekstremnim vrućinama ili hladnoćama.

Ipak, ono što je najnevjerojatnije, pogotovo nakon što smo pogledali trailer, jest činjenica da tijekom snimanja nisu korišteni digitalni efekti već isključivo klasični "staroškolski" pristup s maketama, projekcijama i praktičnim efektima, a auto iz filma je stari Citroen BX iz 1987. koji je bio na putu za otpad. Zanimalo nas je i zašto se odlučio upravo za staru školu.

"Pošto se bavim specijalnim i vizualnim efektima, oduvijek sam bio veliki fan vizualnog stila SF filmova 80-ih, koji su obilovali praktičnim efektima i maketama. Smatram da takav stil može imati puno više šarma od današnjih filmova prepunih digitalnih efekata", govori Luka i dodaje da nisu imali problema ni s lokacijama: "Možemo slobodno reći da je ovo prava garažna produkcija pošto su svi setovi izgrađeni u našem studiju i garaži. Za potrebe snimanja samo jedne scene napravili smo izlet u Autonomni Kulturni Centar Medika."

I stranci se raspisali o "hrvatskom Blade Runneru"

O domaćem projektu raspisali su se i strani mediji, a The Verge je već objavio priču o "Slice of Life". Ono što u ovom trenutku preostaje jest dovršiti projekt koji je u fazi postprodukcije.

"Trenutno smo u fazi snimanja maketa i postprodukcije, što uključuje i rad na filmskom soundtracku kojeg potpisuje skladatelj Tim Žibrat iz Slovenije", govori nam Luka i dodaje da će kroz mjesec dana započeti i kampanju na Kickstarteru kako bi prikupili 30 tisuća dolara i tako dovršili projekt koji su zamislili.

"Planirani izlazak filma je u 2017. Trenutno smo u pripremama za Kickstarter kampanju, a nakon toga planiramo obilazak SF festivala. Pošto je Slice of Life kratki igrani film, neće imati klasičnu kino distribuciju, ali će svoju publiku pronaći putem festivala i weba", objašnjava Luka.

A budući da ove godine izlazi i službeni nastavak "Blade Runnera", pitali smo našeg sugovornika i što očekuje: "Villeneuve je trenutno jedan od najzanimljivijih holivudskih redatelja. Smatram ga vrlo inteligentnim redateljem koji radi kvalitetne filmove i koji bi mogao napraviti vrlo solidan nastavak."

Pročitajte više