VIDEO Već 28 godina živi na pustom otoku: "Nadam se da ću ovdje i umrijeti"

Screenshot: Youtube

MAURO MORANDI posljednjih 28 godina živi sam na pustom otoku. Otkad se 1989. nasukao na otok Budelli, koji se nalazi između Korzike i Sardinije, odlučio je tamo i ostati.

Naime, kad se njegov katamaran nasukao na otoku saznao je da čuvar otoka odlazi sa svoje pozicije, pa je Morando odlučio preuzeti njegov posao. Njegov otok je jedan od sedam otoka koji čine nacionalni park Maddalena, a upravo je Budelli smatran najljepšim među njima zbog specifičnog ružičastog pijeska na plažama.

"Nikad neću otići. Nadam se da ću i umrijeti ovdje, te da će me kremirati, a moj pepeo prosuti u vjetar", rekao je Mauro za National Geographic.

Maura ne muči usamljenost, on čisti otok od smeća, meditira, čita, bavi se fotografijom i izradom skulptura. Usprkos svojoj averziji prema ljudima, on posjetiteljima otoka rado objašnjava kako funkcionira ekosustav otoka i važnost očuvanja prirode.

"Nisam botaničar ni biolog, iako znam nazive biljaka i životinja. Moj je posao drugačiji. Pokušavam ljude naučiti zašto biljke moraju živjeti", kaže sedamdesetosmogodišnjak.

Svaka dva tjedna prijatelj mu brodom dostavlja namirnice, a ponekad, tijekom zime, prođe i po dvadeset dana da nema kontakta s drugim ljudima.

"Ovdje sam u nekoj vrsti zatvora, ali taj sam zatvor sam izabrao", zaključuje.  

Pročitajte više