U Zagrebu postoji zbor osoba bez glasnica. Poslušajte ih

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Zbor Optimist, čiji su članovi osobe bez glasnica, osnovan je 2007. godine i tada je bio prvi takav zbor na svijetu. Ono što je posebnost ovog zbora je što su svi članovi zbog maligne bolesti na glasnicama ostali bez govornog organa, koji im je u cijelosti odstranjen i nakon toga su morali ponovno učiti gutati i govoriti. Ne mogu živjeti bez pomagala, a postigli su ono što se do te 2007. smatralo nemogućim - mogu ponovno i pjevati. Pjevanje je jedan od vrhunaca ove rehabilitacije.

Tamara Živković Ivanović, logopedinja po struci, bavi se rehabilitacijom glasa kod odraslih osoba, a željela je članovima dati novu šansu ne samo za ponovni govor već i korak više – pjevanje, koje se na početku njihove rehabilitacije činilo nemogućim. Nakon odstranjenja grla operirana osoba može govoriti pomoću kirurški ugrađene govorne proteze, može naučiti govor na jednjaku i govoriti pomoću digitalnog uređaja.

 

Zbor je osnovala zbog jedne tužne izjave laringektomirane osobe: "Naučili ste me govoriti, ali što mi to vrijedi kada ne mogu zapjevati unuku na rođendanu?" To je, kaže, bila najtužnija izjava koju je ikad čula i u tom trenutku se rodila ideja: "Zašto ne vratiti i ovaj segment života osobama bez glasnica i motivacijski efekt? Pjevanje je ionako srcem i dušom. Mogu govoriti, mogu naučiti i pjevati! A pjevanje bez glasnica je kao da se osoba koja nema noge popne na Mount Everest."

"Zbor je maknuo stigmu s laringektomiranih osoba"

Zbor predstavlja više od tisuću laringektomiranih osoba u Hrvatskoj. Primarni cilj zbora je vratiti pjevanje u život laringektomirane osobe te motivirati novooperirane da i bez grla mogu govoriti i normalno nastaviti živjeti. U društvu je danas naglasak na prevenciji, ranoj dijagnostici, a rehabilitacija je neosnovano zanemarena.

Upravo rehabilitacija različitih profila stručnjaka daje kvalitetu životu. Ponosna je na hrabrost članova da bez glasnica izađu pred publiku i zapjevaju: "Najveća vrednota zbora je to što je maknuo stigmu s laringektomiranih osoba. Prije postojanja zbora laringektomirani su bili osobe s rupom na vratu, a sada su to osobe koje nemaju glasnice, a mogu pjevati. Vrijednost je i to što su Optimisti prvi ovakav zbor u Hrvatskoj, ali potaknuli smo i osnivanje ostalih – sada imamo još četiri, u Rijeci, Splitu i Čakovcu. Naš moto je: Zajedno smo glasniji i bolje nas se čuje!"

Povodom Svjetskog dan glasa, koji se obilježava 16. travnja, organiziraju Humanitarni koncert na dar na Muzičkoj akademiji 18. travnja u 19 sati, gdje će među brojnim gostima nastupati i Zbor Optimist.

Pročitajte više