Video - Žuži Jelinek: Šila sam za Belu Krležu i Jovanku Broz, a Coco Chanel me jako voljela

ŽUŽI JELINEK, žena s bogatim životnim iskustvom i dokaz da se radom i snalažljivošću može postići baš sve, ugostila nas je u svom zagrebačkom domu na Jelačić placu.

Kći gluhonijemih roditelja odrasla je u siromašnoj židovskoj obitelji. Podrijetlo ju je pratilo kroz život, jednako kao i ljepota, pamet i snalažljivost pomoću koje je spasila živote svojih roditelja. Iz ničega je svojim radom i upornošću stvorila prepoznatljivo ime i kultni status te osigurala lijep život sebi i svojoj djeci, a priča o putu iz trošne kućice u Zagrebu do vila u Opatiji i Ženevi pretočena je i u dokumentarni film.

Žuži je već sa 12 godina počela krojiti, a novcem za tramvaj koji joj je majka svakoga dana davala plaćala je poduku francuskog jezika jer je znala da želi otići u Pariz, meku svijeta mode. Tamo je radila za slavnu Ninu Ricci, a sprijateljila se i s legendarnom Coco Chanel. Osim za pariške dame, krojila je i dizajnirala za Jovanku Broz i Belu Krležu, a sa svojim je kreacijama proputovala svijet.

"Rodite mlade i udajte se, najgore je ostarjeti sam"

Ženama savjetuje da se udaju i rode mlade, jednako kao što je i ona sa svojim prvim mužem s kojim ima dvoje djece i čije prezime i danas nosi. Iako je taj brak propao zbog muževe nevjere, Žuži danas kaže kako je taj razvod bio jedna od najboljih stvari koje su joj se dogodile u životu. Nakon Jelineka udala se još tri puta, a danas živi u braku s prijateljem iz mladosti, Miloradom Ronkulinom.

Sa devedeset godina izdala je svoju devetu knjigu

Ovih joj je dana izdana deveta knjiga "Žene osvajajte", uskoro počinje raditi na novoj te redovno piše kolumnu za jedan ženski tjednik. Kaže kako svaka žena treba paziti na sebe, pa tako svako jutro vozi bicikl, masira se i gimnasticira. Iako je godinama živjela na relaciji Zagreb-Ženeva, više ne putuje toliko, ali odlazi u svoju opatijsku vilu. Unatoč svemu, za sebe kaže kako je "samo šnajderica". Ne izgleda kao da joj je devedeset, a svojim pričama i dogodovštinama iz života oduševljava svaki put iznova.

Pročitajte više