VIDEO/FOTO Isprobali smo skoro sve na zagrebačkom Adventu, evo što nas je oduševilo, a što baš i ne

Foto: Luka Šangulin/Index

Video: Dario Dalmacija/Index

Novinari: Hrvoje Marjanović, Ivana Ramić

U PONEDJELJAK navečer Hrvoje i ja završili smo na jednom od najdražih zadataka dosad - jeli smo i pili na zagrebačkom Adventu. Točnije, na Fuliranju koje se ove godine iz Tomićeve ulice preselilo na Strossmayerov trg uz mnogo ugodniju i opušteniju atmosferu.

Cilj nam je bio jedan - probati što više toga i pokušati, na koji god je način moguće, izbjeći klasiku - kobasice i kuhano vino. U tome smo definitivno i uspjeli. Prije snimanja zagrijali smo se uz domaće "zimske" rakije iz Rakijarnice koja se nalazi u samoj sredini Strossmayerovog trga, a kušali smo i slavonsko-dalmatinsku platu iz Case Blance koja je spojila najbolje od oba svijeta - drniški pršut i slavonske čvarke, kobasice i pancetu, masline i feferone...

Nakon kratkog zagrijavanja počeli smo sa snimanjem i krenuli na prvo odredište - kućicu Meat the King gdje smo isprobali ručno rađenu tortilju i hamburger s najfinijim svinjskim mesom koje možete zamisliti. Vlasnici su nam objasnili da se radi o mesu dimljenom 40 dana. Koliko smo uživali, najbolje govore fotografije ispod.

<br>

Nakon mesnih užitaka odlučili smo malo podignuti "neklasične" uloge pa smo se zaputili u kućicu Murter - vrata Kornata, gdje su nam poslužili brudet od morskog psa te sipu. Morski štih na Adventu nešto je što dosad nismo probali, ja kao Dalmatinka nisam ostala razočarana, no na kontinentalcima se jasno vidjela žudnja za mesom.

Pokušali smo ostati u sličnom, mediteranskom tonu pa smo svratili u Mason Burgers&Stuff, kućicu gdje nude istarsku supu. Nismo znali što očekivati pa smo se pomalo iznenadili kada smo shvatili da je riječ o kuhanom vinu u kojem se "supa" kruh. Kao pravi neznalci, očekivali smo juhu u tanjuru sa žličicom, iako nas je natpis na kućici jasno upozoravao: "Supa nije juha!" Pomalo razočarani, čekali smo sljedeći slijed.

I došao je. Nakon supe, ekipa iz Masona pripremila nam je njihov pobjednički hamburger s ovogodišnjeg Burgerfesta, "špaleta burger". Junetina, špaleta (plećka), rukola, gorušica i još nekoliko sastojaka koje nismo uspjeli ni čuti jer smo već odavno prionuli na ukusni burger.

<br>

Ako ste pomislili da nam je to bilo dosta, prevarili ste se. Morali smo skočiti do kućice T&T da probamo Street sarmu o kojoj ove godine pričaju svi na zagrebačkom Adventu. Tamo nas je čekala pikantna sarma u mekanom pecivu, premazana kombinacijom senfa i vodice u kojoj se kuhala sarma, a uz nju smo dobili i zimski koktel Chilli Antique koji je oduševio ljubiteljicu pelina u ekipi - mene, no Hrvoja koji nije ljubitelj pelina i nije baš.

Kada smo se uvjerili da smo kušali dovoljno mesnih i ribljih specijaliteta, bacili smo se na najslađi dio Adventa - germknedle i to one sa šljokicama u kućici Lumperaj. Iako smo, moramo priznati, bili sumnjičavi prema ideji šljokica na hrani, germknedle su se ispostavile kao jako ukusne. I ne, šljokice nemaju ništa s tim, već ukusna krema od badema kojom su punjene, kao i prefini umak od vanilije od kojeg sam se teško odvojila.

No, odvajanje od germknedle olakšala mi je kućica Nonina tajna gdje su nam poslužili palačinke bez jaja i mlijeka kojima se posebno razveselio naš snimatelj. Tamo poslužuju i mini fritule koje peku "po starinski" u "teći" i koje su zaista praktične za grickanje dok hodate zagrebačkim Adventom.

Nakon Nonine tajne zaista smo shvatili da je dosta hrane pa smo još svratili i do psećeg restorana gdje za naša nepca nije bilo ništa, no za pse je bilo mnogo toga - od prirodnih ukusnih grickalica, preko "šampanjca" za pse, pa sve do psećeg adventskog kalendara.

Fuliranje smo završili kako smo i započeli - ukusnim rakijama u Rakijarnici, a naši zadovoljni izrazi lica govore dovoljno - svratite na Fuliranje, nećete požaliti.

Naše doživljaje, uzdahe i mljackanje možete čuti i vidjeti i u videu koji smo snimili na Fuliranju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Advent u Zagrebu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Advent u Zagrebu.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više