Vinska fešta u Makarskoj: Zapjevao Zuber, Hrnić otkazao jer mu se učinilo da će kišiti

U MAKARSKOJ se po prvi put održava festival vina Wine Expo 2010. Dva dana uživanja za sve ljubitelje kvalitetne kapljice. Večeras je program otvoren na terasi hotela Dalmacija, uz sastav Methodus. Vokal je svima poznat, riječ je o Robertu Zuberu, novinaru HTV-a. 

Vino i etno jazz

"Super je ovdje, odazvali smo se pozivu naših prijatelja. Ovo nam je prva svirka van Zagreba. Nastupit ćemo i na jazz festivalu u Balama", kaže Zuber. Methodus izvodi etno-jazz obrade sevdaha, dalmatinskih, makedonskih i ostalih pjesama iz regije.

Glazbeno su se poklopili s namjerama organizatora festivala, Zorana Paunovića, Milana Ožića i Saše Špiranca, koji zapravo žele napraviti godišnji pregled berbi i upoznati sve s dalmatinskom produkcijom vina. U Makarskoj je inače trebao zapjevati i Milo Hrnić, no njemu se učinilo da će pasti kiša pa je otkazao nastup. Bez razloga. Kiše nije bilo. 

Grgich prvo ime festivala

Nisu samo vinari Dalmacije prisutni na prvom makarskom vinskom festivalu. Među 90 vinara ima i onih iz Hercegovine, Međimurja, Slavonije i drugih regija. Najpoznatije ime festivala svakako je kalifornijski vinar Mike Grgich, koji je pozvao kolege vinare na zajedništvo. Misli da se moraju više družiti i tražiti kvalitete vina, a ne samo mane. "On je u vinarstvu, kao Michael Jordan u košarci", hvali Grgicha organizator Paunović. Zadovoljan je odzivom, pogotovo što je kriza u velikoj mjeri zahvatila i vinare. Zna to i Grgich pa je prokomentirao da su prije potrošači dolazili k vinarima, a sad je potpuno obrnuta situacija - vinari moraju kupcima. 

"Dalmacija ima izvrsna vina za koja želimo da se brendiraju na stranim tržištima. Dalmacija ima povijest vina i sorte koje mogu postati svjetski hit. Dalmacija zaslužuje jedan ovakav festival", kaže Paunović.

Petra voli prošek, a Marijana crno

Wine Expo Dalmacija poseban je i po tome što vina nisu ocjenjivali samo enolozi, već i novinari i ugostitelji. "Ipak se radi o subjektivnom doživljaju", kaže Paunović.

Da fešta od vina ne prođe u preozbiljnom tonu pobrinule su se Petra Nižetić i Marijana Batinić. Vodile su otvaranje festivala, a Marijana je oko kušanja vina pomogla bivšem Hajdukovcu Mariju Careviću, kojem se biznis s vinima čini skroz primamljivim. "Volim vina, naročito crna", kaže Marijana. "A ja volim dobar prošek", otkrila je Petra. 

Pročitajte više