20 glumaca koje Akademija "ne voli": Je li moguće da još nisu dobili Oscara?

Foto: Press

NEKI će reći da je potpuno nebitan, a drugi mu pak pridavati prevelik značaj.

Istina je, kao i obično, negdje u sredini, a Oscar za najboljeg glumca i glumicu ni u kom slučaju nije presudan, ali je unatoč negodovanju filmofila još uvijek najvažnija nagrada koju glumica ili glumac može dobiti. I to se neće uskoro promijeniti.

U tjednima uoči dodjela, sve su glasniji oni koji smatraju da je nepravda to što Leonardo DiCaprio još uvijek policu nije ukrasio zlatnim kipićem.

Nepravda ili ne, Leo ima impresivnu filmografiju i to mu nitko ne može oduzeti niti će Oscar biti išta više od ukrasa. No, radi se o impresivnom ukrasu.

Stoga, odlučili smo provjeriti koje su to glumačke veličine kojima je Oscar promakao. Neki su nominirani, ali unatoč tome što će mnogi zaključiti da je i biti nominiran više nego dovoljna potvrda kvalitete, razočarane face glumaca koji nisu dobili priliku pročitati svoj govor zahvale, dovoljan su dokaz da ipak nije tako.

20. Mia Farrow

Njezina karijera traje više od 50 godina i jedna je od najprepoznatljivijih glumica svih vremena, a mnogi smatraju da je samo na temelju onoga što je pokazala u filmovima Woodyja Allena mogla osvojiti barem nekoliko kipića.

Naravno, za te je filmove dobivala i mnoge nominacije, ali Akademija nikada nije pokazala prevelik interes za njezinim glumačkim pothvatima. Kako je vrijeme odmicalo, uloge su postajale sve opskurnije, posljednja zapaženija uloga bila je ona u Solondzovom "Dark Horseu", a gluma je s vremenom izašla iz fokusa.

No, ono što ostaje jest njezina nezaboravna Rosemary Woodhouse u filmu "Rosemary's Baby" koja je zaslužila barem nominaciju.

19. Sir Ian McKellen

Neki će nepravdom nazvati činjenicu da McKellen 1999. nije osvojio Oscara za najboljeg glumca za ulogu Jamesa Whalea u "Gods and Monsters". Drugi pak smatraju da je Oscar trebao završiti u rukama Edwarda Nortona za "American History X", a treći da je to Nick Nolte za izvrsni "Affliction".

A sjećate li se nezaboravne uloge Jima Broadbenta iz filma "Iris"? Vjerojatno ne, ali svi na kugli zemaljskoj pamte McKellenovog Gandalfa koji je iste godine također bio nominiran za Oscara, ali ovog puta u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Kako god bilo, McKellen je legenda, a s Oscarom ili bez njega, nadamo se da ćemo još dugo uživati u njegovoj izvrsnoj glumi... I prijateljevanju s Patrickom Stewartom.

18. Angela Bassett

Angela Bassett danas je pojavljuje u koječemu, ali nevjerojatno je da to da unatoč nekim kriminalno lošim filmovima još uvijek ne zaboravljamo da se radi o kvalitetnoj glumici kojoj nasušno nedostaje dobra uloga.

Uloga poput one Tine Turner za koju je 1994. nominirana u kategoriji najbolje glumice.

Doduše, nastavili se pojavljivati u filmovima kao što su "London Has Fallen" s Gerardom Butlerom i kojekakvim "ovo ću pogledati samo ako zabunom skinem torrent" akcićima, mogli bismo se načekati.

17. Brad Pitt

Čim ste pogledali ono što je pokazao u često previđenoj "Kaliforiniji", znali ste dvije stvari: Juliette Lewis je odlična glumica i Brad Pitt nije samo još jedan holivudski ljepotan. Doduše, nije baš svaka njegova uloga oskarovski materijal, ali Pitt je konstantno na mjestu.

Ono što nas u ovom slučaju zanima trenuci su u kojima iskače, a to su bez ikakve sumnje uloge u filmovima kao što su "Seven", "Fight Club", "12 Monkeys" ili "Moneyball", a za posljednje dvije je i nominiran.

Ipak, za sad se može pohvaliti samo Oscarom za "12 Years a Slave" koji je producirao, ali ima vremena. Napunio je 52, ali izgleda kao da ima 35. 

16. Alfre Woodard

Nabrojati sve nominacije i nagrade koje je Alfre Woodard nakupila u svojoj karijeri, poprilično je težak zadatak, ali ono što znamo jest da je godine kad je nominirana za ulogu Geechee u filmu "Cross Creek", konkurencija bila nemilosrdna, a nagradu je na kraju osvojila Linda Hunt.

Je li Oscar bitan? Nikako. Tijekom godina imala je daleko boljih uloga, a ono što je ostvarila na filmu, televiziji i u kazalištu, san je svake glumice.

Mnogi će je često zanemariti pričajući o najboljim glumicama, ali nepravedno jer radi se o velikoj profesionalki koja od sedamdesetih uspješno funkcionira u bilo kojem žanru i neki će reći da u ovoj fazi zaslužuje nagradu za životni rad zbog bogatog opusa.

15. Tom Cruise

Tom Cruise ima naviku pojaviti se u odličnom filmu, odraditi vrhunski posao i nakon svega završiti u istoj kategoriji s Danielom Day-Lewisom koji je baš te godine odlučio snimiti "My Left Foot" i biti najuvjerljivija hendikepirana osoba u svemiru ili Geoffreyjem Rushom u shizofreniji života ("Shine").

Treća prilika pojavila se u kategoriji sporednog glumca za odličan posao koji je odradio u "Magnoliji" u kojoj je bio uvjerljivo najbolji, ali... Michael Caine.

Cruise možda i jest pomahnitali scijentolog u čijem pogledu vidite psihopatsku ambiciju kojom prikriva nevjerojatnu prazninu, ali u isto je vrijeme apsolutni profesionalac i uvjereni smo da će kad-tad ubosti Oscara.

Čim dovoljno ostari i prestane snimati akcijske filmove u kojima "tomkruzovski" trči.

14. Emily Watson

Drugi film Emily Watson bio je "Breaking the Waves" (iako zapravo prvi jer ono prije bio je televizijski), a ako ste imali priliku pogledati ovo remek djelo Larsa von Triera, vjerojatno vam je jasno što sve može Emily Watson  i o kakvom talentu govorimo.

Nije pretjerano reći da je za svaki film u kojem se pojavila nominirana za neku nagradu pa je zapravo samo pitanje vremena kada će se pojaviti u ulozi za koju joj nagradu neće oteti kolegica koja je te godine odlučila na filmu biti ružnija nego inače ili imati neku neizlječivu bolest.

Držimo fige jer Emily je sila.

13. Ed Harris

Ed Harris glumi i izgleda kao netko tko je već osvojio hrpu Oscara. Međutim, činjenica je da nije. A nije da se nije trudio.

"The Truman Show", "Pollock" i "The Hours" su tri filma u kojima se pojavio i za koje je nominiran, a u njegovoj filmografiji možete pronaći još najmanje desetak filmova u kojima je bio oskarovski odličan.

Možda nije svačija šalica čaja, ali Ed Harris je uvijek na razini zadatka i ima tu "old school" facu kakve inače viđamo u filmovima sedamdesetih. No, iako je 70 prosječna starost člana Akademije, Ed Harris još uvijek se ne može pohvaliti kipićem.

A godine idu.

12. Michelle Pfeiffer

"Problem" Michelle Pfeiffer je to što je seksi, što je bila seks simbol osamdesetih i to što smo u najvećem broju slučajeva svinje koje ne znaju prijeći preko toga i prepoznati njezin nevjerojatan glumački talent.

"Scarface", "Married to the Mob", "Dangerous Liaisons", "The Fabulous Baker Boys", "Love Field" i uloga Žene-mačke u drugom Batmanu za koju zaslužuje Oscar u nepostojećoj kategoriji "Najbolje glumice koja je zauvijek privatizirala određenu ulogu i nakon koje druga glumica nema šanse".

Ukratko, fantastična glumica o čemu dovoljno govore 34 nominacije i 23 osvojene nagrade.

11. Richard Gere

Richard Gere možda nije vaš omiljeni glumac, ali on je institucija. Možda nam nije drag kao Michelle Pfeiffer, ali ima isti problem jer ga čak i pod stare dane u prvom redu doživljavamo kao zgodnog, a tek onda kao glumca.

"Days of Heaven" Terrencea Malicka, "Internal Affairs", "Arbitrage", "Chicago" ili "The Hoax" samo su neki primjeri filmova u kojima je odradio fantastičan posao, a uzmite u obzir da nismo ni spomenuli klasike po kojima ga znamo.

Istina, naredao je i kojekakvih budalaština, ali nema tko ne zna za Gerea.

10. Helena Bonham Carter

Čak dva puta je Oscar zbrisao pred nosom ovoj izvrsnoj britanskoj glumici. Prvo za glavnu ulogu u "The Wings of the Dove", a zatim i za sporednu u filmu "The King's Speech".

Mogli bismo bez problema spomenuti još najmanje pet filmova u kojima je bila odlična, a ni jedan od njih nije "Fight Club" u kojem je također bila genijalna.

E sad, uloge Crvene kraljice ili dobre vile nisu materijal za Oscara, ali one kao što su Edith New (Suffragette) ili Elizabeth Taylor (Burton and Taylor), mogle bi biti.

Na kraju krajeva, 78 nominacija i 42 nagrade? Nitko ne brine da će se nešto pojaviti.

9. Joaquin Phoenix

Iako ima lice serijskog ubojice koji krije 30 leševa u škrinji ladanjske kuće, Joaquin je glumačka legenda. Činjenica da ga Akademija nije nagradila ni za ono što je učinio u "Gladijatoru", niti za ulogu Casha u "Walk the Line", niti za "The Master" (koji vam je vjerojatno bio dosadan, ali ste se pretvarali da vam je super fantazija od filma), dokazuje da nešto nije u redu.

OK, ne dokazuje ništa osim da je Phoenix briljantan glumac i da je potpuno nebitno hoće li Akademija ikad nadrasti strah od njegovog zastrašujućeg pogleda.

Sljedeći projekt je "Far Bright Star" s Caseyjem Affleckom, a imamo li na umu ono što su izveli s "I'm Still Here", nitko nije siguran što očekivati.

8. Laura Linney

Da smo osmislili kviz u kojem je jedno od pitanja bilo "koliko je Laura Linney osvojila Oscara", vjerojatno ne biste bili sigurni radi li se od dva ili tri Oscara, ali odgovor "niti jedan" vjerojatno ne biste uzimali u obzir.

No, taj je odgovor točan unatoč podatku da je nominirana za "You Can Count on Me", "Kinsey" i "The Savages", redom uloge u kojima je razvalila.

Kad na to dodamo i "The Truman Show", "Mystic River" i "The Squid and the Whale" ili njezine uloge u serijama kao što su "John Adams" i "The Big C", počinjete se pitati je li sve u redu s podacima na IMDB-u.

7. Ralph Fiennes

Još jedan glumac iz kategorije "kladio bih se na 100 kuna da je dobio Oscara za ulogu nacističkog luđaka u Schindlerovoj listi ili barem za Engleskog pacijenta", ali izgubili biste taj novac jer Ralph (čita se "Reif" - još jedna stvar koju možda niste znali) ima 32 nagrade i ni jedna nije Oscar.

S Oscarom ili bez njega, ovo je glumac koji je briljantan čak i u sporednim ulogama, a iza sebe ima ulogu zbog kojeg će ga generacije klinaca i vječnih klinaca pamtiti - ulogu Voldemorta koju je također odradio jezivo i upečatljivo.

I možda nikad neće biti simpatičan, ali Oscara je zaslužio.

6. Viola Davis

Da je 2012. bilo pravde, Viola Davis ne bi bila na listi već bi svima mahnula Oscarom za "The Help" i nastavila biti genijalna u svakoj ulozi u kojoj se pojavi.

Naravno, uvijek bi postojali oni koji bi zamjerali da još jedna crna glumica uzima Oscara za ulogu služavke, ali tako to očito ide, ili služavka, ili ropkinja ili ništa.

Uglavnom, te godine Meryl Streep nominirana je 1001. put za ulogu Margaret Thatcher u ispodprosječnom gnjavežu zvanom "The Iron Lady", a Akademija se iskupila tako što je Octaviji Spencer dala nagradu za najbolju sporednu glumicu u "The Help".

No, 2016. je ponovno dobra godina za Davis koja će se pojaviti u obećavajućem "Custody", ali i mega-blockbusteru "Suicide Squad" za koji neće pokupiti nagrade već simpatije ljubitelja super-junačkih filmova.

5. Edward Norton

Nortona su proglašavali "De Nirom njegove generacije". Međutim, ta se priča malo razvodnila i zapravo nikada nismo dobili potvrdu u vidu nagrade. Daleko od toga da Norton nije glumac koji i dalje oduševljava (nedavno je to bio Birdman), ali čini se da Akademija još nije spremna dati mu nagradu.

Čim je oduševio fantastičnom ulogom u prosječnom trileru "Primal Fear", znalo se da je ima "ono nešto" i tad je i prvi puta nominiran. Dvije godine kasnije svi su bili oduševljeni ulogom skinjare u "American History X", a malo se tko sjeća da mu je "Birdman" donio i treću nominaciju.

Sljedeću priliku malo ćemo pričekati jer Norton ove godine u planu nema previše glumački ambicioznih projekata.

4. Annette Bening

Nećemo se iščuđavati, ali Annette Bening... Stvarno?!?

Oduševila je u "The Grifters", razorila u "American Beauty", bila bolja od filma u "Being Julia" i ponovno zakucala u neopisivo simpatičnom "The Kids Are All Right".

Konstantno dobra, bilo to u glavnim ulogama ili kao dio ansambla, a hoće li 2016. biti godina kada će napokon biti prepoznata, pokazat će "The Seagull", "20th Century Women" i ambiciozni projekt Warrena Beattyja.

3. Robert Redford

Robert Redford je pojam. Jedan od onih glumaca čije ime spomenete ljudima koji su za film potpuno nezainteresirani i reći će vam da je Robert Redford jedan od najboljih glumaca svoje generacije.

"Butch Cassidy and the Sundance Kid", "The Sting" i "Svi predsjednikovi ljudi" filmovi su za koje je trebao dobiti Oscara, ali nije.

Međutim, Redford Oscara ima. No, radi se o Oscaru za režiju (Ordinary People), a ironično je da ima još jednu nominaciju za režiju (odlični Quiz Show) i samo jednu za najboljeg glumca (The Sting).

2. Glenn Close

Svako oko Glenn Close zaslužuje po tri Oscara jer to što je ona u stanju učiniti jednim pogledom, većina glumica (i glumaca) nije u stanju učiniti u cijeloj karijeri.

Dežurna holivudska "luđakinja" i "hladna kučka" je obavezna škola glume. Čak i ako je film potpuno smeće, isplati ga se pogledati samo da vidite što je Close napravila.

Dakle, toliko je dobra u onom što radi da je od karikature u dječjem filmu (101 Dalmatinac) napravila jednu od uloga karijere, a ono što je radila u seriji "Damages" trebalo bi se predavati na glumačkim akademijama diljem svijeta.

No, što se Oscara tiče... Još ništa. Iako su je nominirali šest puta (The World According to Garp, The Big Chill, The Natural, Fatal Attraction, Dangerous Liaisons i od kritičara pokopani Albert Nobbs).

1. Gary Oldman

Ovo je lista na kojoj redoslijed nije pretjerano bitan. Sve su ovo glumci koji zaslužuju nagradu i 100 zlatnih kipića, ali za kraj smo ipak ostavili najveću holivudsku misteriju - Garyja Oldmana.

Na stranu to što smo ga voljeli u svakoj ulozi od Sida Viciousa, preko Drexla Spiveyja pa sve do Georgea Smileyja, Oldman je jedan od onih glumaca kojeg prepoznaje i industrija jer nema glumca starijeg od 25 godina koji ga neće navesti kao "the uzor" ili ga barem uvrstiti u vlastiti top tri svih vremena.

Ukratko, Daniel Day Lewis i Gary Oldman su moderne kategorije za sebe s tim da Oldman u filmografiji ima više nezaboravnih likova. Štoviše, pamtite čak i njegove cirkuske uloge, a ono što je učinio s ulogom Jackieja Flanneryja u "State of Grace" obavezno je štivo svakog mladog britanskog glumca.

Upravo je zato potpuno bizarno i nepojmljivo da Akademija nije iskoristila svaku drugu priliku da ga nagradi ili ga barem nominira i pretvori u mušku Meryl Streep.

Pravo stanje? Jedna jedina nominacija za "Tinker Tailor Soldier Spy" (odlična uloga u odličnom filmu) i jedini dokaz koji trebate da biste potvrdili staru mudru izreku koja glasi: "Oskar-šmoskar".

Pročitajte više